Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis audiozáznamu brífingu po rokovaní Koaličnej rady


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Dobrý deň!
Dovoľte, aby som vás privítala na tlačovej besede po rokovaní koaličnej rady za účasti všetkých troch predsedov koaličných strán.
Dovoľte, aby som ich medzi nami privítala. Dovoľte, aby som privítala ako prvého predsedu vlády a predsedu strany SMER – sociálna demokracia pána Roberta Fica, predsedu Slovenskej národnej strany pána Jána Slotu a predsedu ĽS-HZDS pána Vladimíra Mečiara.
Pán premiér, nech sa páči.

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
Ďakujem pekne.
Vážené dámy a páni,
pokiaľ ide o účel dnešného rokovania koaličnej rady, tak bol dostatočne známy. Išlo nám predovšetkým o to, aby sme si spoločne povedali niekoľko slov k dvojročnému pôsobeniu vo vládnej koalícii, potom sme hovorili o prebiehajúcej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky a takým najvýznamnejším bodom dnešného programu bol, nechcem to nazvať, že sociálny balíček, ale súhrn opatrení, ktoré chceme v roku 2009 urobiť, aby sme jednoznačne preukázali, aká je orientácia tejto vlády, a najmä, aby sme určité skupiny obyvateľov pripravili aj na prechod na spoločnú európsku menu.
Na úvod by som chcel poďakovať aj pri tejto príležitosti tak pánovi Slotovi, ako aj pánovi Mečiarovi za korektnú spoluprácu, ktorú máme, a sú všetky predpoklady na to, aby táto spolupráca pokračovala aj v ďalšom období. Slovensko má dnes stabilnú vládnu koalíciu, má stabilnú vládu, fungujúci parlament, ako aj ďalšie demokratické inštitúcie, čo, samozrejme, nie je takou samozrejmosťou niekedy ani v okolitých krajinách, a na tomto si veľmi zakladáme a veľmi nám na to záleží.
Pokiaľ ide o hodnotenie vládnutia, absolvoval som celý rad kontrolných dní a ešte nás čaká zavŕšenie, a to v piatok za prítomnosti všetkých ministrov, štátnych tajomníkov, ako aj predstaviteľov ústredných orgánov štátnej správy.
Pokiaľ ide o schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky, tam nevidíme žiadne závažné problémy. Ešte sa bude prerokovávať tento týždeň návrh uznesenia, ktoré sa dotýka veľmi nevýhodného projektu, a to prenájmu vodného diela alebo elektrárne v Gabčíkove talianskej spoločnosti Enel, na čo chce Národná rada reagovať osobitným uznesením. Pokiaľ ide o ostatné zákony, pár drobností sme si povedali k zákonu o doprave, najmä pokiaľ ide o využívanie motorových vozidiel. Ale to boli detaily, len na spresnenie toho, čo je predložené v Národnej rade. Očakávame, že Národná rada by mala skončiť už tento týždeň.
No a k tomu najpodstatnejšiemu, ak dovolíte, lebo to bol hlavný dôvod, pre ktorý sme sa dnes stretli. Ako sme už avizovali, prebehli určité rokovania, v rámci ktorých sa stanovoval finančný rámec, ktorý nám dnes umožnil prijať určité politické rozhodnutia, ktoré teraz dáme spracovať do podoby návrhov zákonov s účinnosťou od 1. januára 2009. Ale pokiaľ ide o opatrenia, ktorými sme sa zaoberali, rád by som zdôraznil, že na rok 2009 chceme predložiť štátny rozpočet, kde bude deficit na úrovni 1,7 %. Čiže klesáme stále s deficitom; aby niekto nevymýšľal a neobviňoval nás, že chceme míňať nad pomery. Naopak, plne ideme s prísľubmi, ktoré sme dali v rámci konvergenčného programu, a naďalej ideme stabilizovať verejné financie.
Pokiaľ ide ešte o rok 2008, tu garantujeme, že na konci roka budú vyplatené tzv. vianočné príspevky dôchodcom. Došlo k politickej dohode, že tento vianočný príspevok chceme na konci roka 2009 s účinnosťou od roku 2010 pretransformovať na 13. dôchodok, s tým, samozrejme, že by sme primerane aj zvýšili tento vianočný príspevok, ktorý sa dnes pohybuje v tej výške, ako bol aj v roku 2007. Čiže v roku 2008 vyplácame vianočný príspevok na Vianoce, v roku 2009 ho budeme postupne transformovať na trinásty dôchodok.
Ďalej som avizoval, že vzhľadom na obrovskú krízu s cenou ropy, ktorú my nevieme ovplyvniť a ktorá sa prejavuje aj na cenách pohonných hmôt, určíme, aký je nadpríjem štátu v roku 2008 z dane z pridanej hodnoty. Odhad, ktorý nám ponúklo ministerstvo financií, je, že na DPH štát dostane o jednu miliardu korún viac, ako bolo pôvodne plánované, preto lebo došlo k navýšeniu cien benzínu a nafty. Keďže nechceme, aby sa táto miliarda roztopila vo vládnej spotrebe, padla dohoda, že túto miliardu korún veľmi adresne použijeme na konkrétny projekt, teda vrátime naspäť tieto peniaze najmä tým, ktorí to najviac potrebujú. Je tu návrh, ktorý došiel zo Slovenskej národnej strany, aby sa tieto peniaze použili okrem iného, ale asi aj to bude dominantne, na výstavbu takých zariadení, kde sa budú môcť ubytovať matky s deťmi, ktoré sú napríklad bité manželmi, to znamená, ide o osoby, ktoré sa stávajú často obeťami domáceho násilia. Ďalej sú tu aj iné prípady, keď napríklad vyhorí nejaký dom alebo nejaký činžiak, a je potrebné týmto ľuďom pomôcť. Čiže chceme za túto miliardu vytvoriť určitý systém takých záchranných stredísk s ubytovaním, so starostlivosťou. Toto je návrh, s ktorým prišla Slovenská národná strana, a my sme sa s ním vcelku stotožnili. Preto pripravíme nejaké technické riešenie toho, aby tá miliarda, ktorá v roku 2008 naviac bude získaná z vysokých cien pohonných hmôt, bola na tento účel použitá. Ako vidíte, naplnili sme prísľub, že to chceme adresne vrátiť tam, kde to treba najviac.
Rok 2009: Opakujem ešte raz, ideme s deficitom 1,7 %, s tým, že tento deficit bude pokrývať aj deficit Sociálnej poisťovne, ktorý bude okolo 24 – 25 mld. slovenských korún, čo je prakticky deficit reálne na úrovni 0,4 – 0,5 %, pretože z toho 1,7 % nám deficit Sociálnej poisťovne predstavuje približne 1,2 – 1,3 %.
Po prvé, došlo k dohode, že sa budú zvyšovať dôchodky už od 1. januára 2009. Nejdeme teda na zvyšovanie dôchodkov od 1. 7. 2009, ako to je stanovené v zákone, ale od 1. januára 2009. Tým dôchodca získa dvakrát toľko, ako by získal, keby valorizácia bola až 1. júla 2009. Pokiaľ ide o konkrétne číslo, prosím, nechcite ho teraz odo mňa, pretože ide o výpočet, ktorý bude treba ešte získať na základe štatistických údajov, ale chcem vás informovať, že pôjde o výdavky o 4 mld. vyššie, ako sa pôvodne predpokladalo. Čiže na zvyšovanie dôchodkov tým, že sa to urobí už 1. januára 2009, dáme o 4 mld. korún viac.
Ďalej sme sa dohodli, že pristúpime s účinnosťou od 1. januára 2009 k zvýšeniu rodinných prídavkov tak, aby každé dieťa dostalo ročne o 1200 korún viac. Čiže hovoríme o 100-korunovom zvýšení rodinných prídavkov, zo súčasných 540 na 640 korún plus k tomu ešte aj tzv. daňový bonus. Čiže 1200 korún na jedno dieťa by malo prísť viac do rodiny len na rodinných prídavkoch.
Ďalej je dohoda, že tak ako sme zvýšili príspevok pri narodení prvého dieťaťa na 25 tisíc korún, pretože predchádzajúca vláda platila iba približne 5000 korún, my sme to zvýšili na 25 tisíc korún, navrhujeme, aby sa zvýšený príspevok pri narodení vyplácal aj v prípade buď druhého, alebo tretieho dieťaťa. Ja to teraz nechcem konkretizovať; bude to predmetom zákona, ktorý pôjde do Národnej rady Slovenskej republiky, ale pristupujeme k zvyšovaniu tohto príspevku aj v prípade narodenia ďalšieho dieťaťa, nie iba toho prvého, ako to platilo doteraz.
Ďalej vás chcem informovať, že 1,2 mld. korún bude použitých na pomoc osobám, ktoré to potrebujú z hľadiska ich zdravotného postihnutia. Viete, že je o tom dnes veľká diskusia. Ministerstvo práce má pripravený zákon, ktorý má vylepšiť postavenie týchto ľudí. Na tento účel sme pripravení vydať sumu v roku 2009 1,2 mld. korún.
Dohromady, ak to celé sčítame, tak hovoríme o sume asi 7 mld. slovenských korún, ktoré chceme na tieto opatrenia v roku 2009 použiť. Pokiaľ ide o samotný rozpočet, všetky ostatné priority sa musia prispôsobiť tomuto rozhodnutiu. Tri koaličné strany sa dohodli, že toto je priorita, na ktorej sa začne teraz pracovať. Už potom samotný rozpočet bude predmetom ďalšieho rokovania koaličnej rady, ktoré zvoláva Slovenská národná strana niekedy v auguste, ale máme rámec 1,7 % deficitu, pretože sme takýto záväzok stabilizácie financií na seba prijali.
Ešte raz ďakujem koaličným kolegom za korektnú spoluprácu a, samozrejme, som pripravený odpovedať na vaše otázky po ich vystúpeniach.
Ďakujem pekne.
Môžeme ísť na otázky, nech sa páči.

Ľuba Oravová, TA3
Dobrý deň!
Oravová, TA3.
Mám dve otázky. Pán predseda HZDS, otázka pre vás v súvislosti práve s tou podporou dieťaťa. HZDS hovorilo o konkrétnej sume pri narodení tretieho dieťaťa, až na tých 15 tisíc korún. Či je aj takýto návrh, či s týmto sa presne počíta.
A ak dovolíte, pán premiér, ešte jedna otázka pre vás v súvislosti s eurom. Vlastne tie posledné dni a vaše výroky opäť prispeli k posilneniu koruny. Budete v tomto trende pokračovať ďalej?

Vladimír Mečiar, predseda ĽS-HZDS
Prvá otázka, ktorá bola pre nás troch, súvisela s výhľadom hospodárskej a sociálnej politiky na budúce obdobie, a ukazuje sa, že rastové obdobie, i napriek tomu kmitaniu, ktoré bude v niektorých momentoch, bude zvládnuté.
Pokiaľ išlo o jeden zo sociálnych faktorov, a to je príspevok na druhé a tretie dieťa, diskusie skončili tak – buď druhé a tretie, alebo druhé, alebo tretie, ale suma by sa mala rovnať príspevku na prvé dieťa. Čiže mala by byť ešte vyššia. Ale nie je záver. To je len začiatok diskusie pre odborníkov, zadanie politické pre odborníkov, ktorí majú parlamentným stranám predložiť návrh zákona, ktorý by tieto ukazovatele presne zhodnotil. Tretie deti, čo sa rodia, to je niečo cez 6000 ročne. Je to málo. Tam ten stimul je i po tejto stránke snáď povzbudiť mladých ľudí, aby nešli iba na, zjednodušene, že za dvoch dvoch, ale radšej aj tretie...

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
Pokiaľ ide o konverzný kurz, my sme už pri centrálnej parite opakovane zdôrazňovali, že chceme čo najsilnejšie postavenie slovenskej koruny, pretože boli pôvodne odhady, že kurz môže byť niekde na úrovni 33 korún za euro. Nám sa tento cieľ podarilo naplniť, pretože centrálna parita bola stanovená na úrovni 30,126 Sk, a celá diskusia je o tom, aby konverzný kurz v žiadnom prípade nebol vyšší, ako je centrálna parita. Ale ja to hovorím stále verejne, ja na tom nevidím nič zlého, že ako predseda vlády Slovenskej republiky som za to, aby ľudia platili za euro čo najmenej slovenských korún. Ja naozaj neviem, že prečo to niekoho prekvapuje, takýto postoj môj aj vlády Slovenskej republiky. Hovoríme to jasne, nehovorím to po kútoch, nešepkám to, pred všetkými opakovane niekoľko mesiacov hovorím stále to isté. A myslím si, že ten cieľ sme dosiahli už pri centrálnej parite, pretože nikto nepredpokladal, že centrálna parita skončí..., aj my sme boli do určitej miery prekvapení, že 30,126, ale boli aj odhady rôznych analytikov, odborníkov, že to môže byť 32 až 33 slovenských korún. Celkovo ten konverzný kurz bude uzatvorený 8. júla. Je to veľmi komplikovaná procedúra, nechcem sa k tomu nejako ďalej vyjadrovať, ale už toto by bol veľký úspech Slovenskej republiky, keby to bolo na úrovni centrálnej parity. Ale ja to neviem odhadnúť, lebo zase prídu nejaké obvinenia, že niekto špekuluje na základe našich vyjadrení. Je to verejná informácia. Áno, vláda je za silný kurz slovenskej koruny voči euru a súčasnú centrálnu paritu považujeme za veľmi silný kurz slovenskej koruny voči euru.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Ďalšia otázka?
Televízia Markíza.

Gábor Grendel, televízia Markíza
Dobrý deň prajem!
Gábor Grendel, Markíza.
Mám dve otázky. Prvá otázka je na všetkých troch pánov. Chcem sa opýtať, čo sa týka tých sociálnych opatrení: existuje dohoda medzi politickými stranami, v akom pomere budete tých 7 miliárd ukrajovať, ak to mám takto povedať, z jednotlivých rezortov? Lebo každá strana vždy bojuje za svoje rezorty, aby dostali čo najviac peňazí, čiže či je nejaká dohoda, že najviac z tých 7 miliárd pôjde zo SMER-áckych rezortov, menej z SNS a menej z HZDS? Či je nejaká takáto dohoda, to je prvá otázka.
Druhá otázka sa týka dnešného článku v denníku Sme. Pán premiér, či vám neprekáža, že v bezpečnostnej rade je človek, ktorý jednak nemá previerku Národného bezpečnostného úradu, a navyše má mať minulosť v Lexovej SIS a v pohraničnej stráži pred rokom 1989.
Ďakujem.

Ján Slota, predseda Slovenskej národnej strany
Ja by som odpovedal za všetkých troch na tú prvú otázku. Myslím si, že táto koalícia určite sociálne veci nedevalvuje do takej úrovne, že by sme sa handrkovali o tom, že ktorý rezort koľko percent má dostať alebo nedostať. Ja si myslím, že tu platí pre nás všetkých troch ten takzvaný vyšší princíp – tam, kde to treba, tam sa to proste dá.

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
Bol tu veľmi korektný prístup koaličných partnerov a toto je priorita, a vôbec nebolo potrebné hovoriť o tom, že kto kde bude akým spôsobom škrtať. Toto sú opatrenia, na ktorých sme sa dohodli a ktoré budú aj zrealizované od 1. januára.
Na vašu druhú otázku, pán redaktor: trochu ma táto diskusia opäť prekvapuje, pretože, ja nechcem ísť do detailov, to stanovisko bolo jasne prezentované už včera Bezpečnostnou radou alebo kanceláriou Bezpečnostnej rady. Ja nemôžem dať na rôzne klebety. Veď teda buď ten človek niečo spáchal, a potom sa s ním rozlúčime, alebo nespáchal a sa s ním nerozlúčime. Ale nemôžem dať na klebety, ktoré sa objavujú v rôznych médiách. Preverí sa to, pokiaľ mám informáciu, tak požiadal o previerku Národného bezpečnostného úradu a práve NBÚ môže buď potvrdiť, alebo vyvrátiť rôzne klebety, ktoré sa okolo tohto radového pracovníka (prosím vás, to je radový zamestnanec na Úrade vlády) šíria. Ale ja toto naozaj nevnímam ako tému.

Vladimír Mečiar, predseda ĽS-HZDS
Ja ešte by som vám na to chcel povedať, že je mylná predstava, že sociálna politika pôjde na úkor rozvojovej politiky vlády a štátu. Bude to celé kompenzované rastúcimi príjmami štátu. Dokonca tie príjmy štátu predpokladáme väčšie, ako sú tieto sociálne výdavky. Čiže nič oproti terajšiemu stavu nemusí ísť do reštrikcie, s výnimkou vlastných opatrení, ktoré budeme prijímať na znižovanie verejnej spotreby štátu. Takže, prosím, takéto postavenie otázok, že či to pôjde na úkor niekoho, ... na úkor nikoho. Pôjde to z vyššieho domáceho produktu v prospech ostatných.
Pokiaľ ide o otázky, ktoré ešte neboli spomenuté, rozprávali sme i o tom, že by sme v budúcom roku počítali s diskusiou o dôchodcovských správcovských spoločnostiach, možnosť zriadenia novej, možnosť otvorenia systému tak, aby ľudia nevystupovali raz za dva roky, ale dvakrát za rok, podľa vlastnej vôle vstúpiť – vystúpiť, ako budú uznávať za potrebné, a viaceré takéto kroky, ktoré by mali prispieť k spružneniu celého sociálneho systému. Ak nám zostáva viacej zdrojov v systéme, to je preto, že sa znižuje počet nezamestnaných. Rastom zamestnanosti klesá nápor na dávky, vzniká benefit štátu. Čiže tá politika nie je postavená na tom, že by sme niekomu išli niečo brať alebo povedali, že podľa straníckej príslušnosti niektorý rezort niečo dostane alebo nedostane, pretože my sme nie banka, ktorá bude prideľovať alebo rozdeľovať, my sme tí, ktorí majú prispieť k politickej dohode v odborných názoroch na zostavenie budúceho rozpočtu, a počítame s rastovým, čiže príjmy a rast podstatne vyššie, ako sú tohto roku.

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
Bez akejkoľvek privatizácie strategických majetkov. Ani jedna akcia so strategickým majetkom sa nebude privatizovať, na rozdiel od predchádzajúcej vlády, a plus zvládneme aj deficit Sociálnej poisťovne, ktorý nemusela zvládať predchádzajúca vláda, to je obrovský rozdiel, 24 miliárd, ktoré mali k dobru.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Oľga Baková, Česká televízia
Česká televízia, Oľga Baková.
Ja som sa chcela spýtať na Bohunice a Mochovce. Bol zaslaný list od slovenskej vlády do Bruselu, kde sa hovorí, kde sa apeluje na to, aby Mochovce boli už schválené, v opačnom prípade sa zvažuje alebo zvažujete aj variant, že by Bohunice mohli pokračovať až do roku 2010? Môžete sa k tomu vyjadriť, či zvažujete, že Brusel by nám mohol v tomto...

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
My nemôžeme dovoliť situáciu, aby na jednej strane sa ani nedostavali Mochovce, a súčasne by došlo k uzatvoreniu Jaslovských Bohuníc v plánovanom termíne. Pretože vďaka našej milovanej predchádzajúcej vláde my budeme odkázaní na dovoz 20 % elektrickej energie, čo je úplná katastrofa. Keby toto niekto urobil v nejakom inom štáte, že vystaví krajinu dovozu 20 % energie, ako to urobila predchádzajúca vláda, tak títo ľudia nemôžu ísť na ulicu. Jednoducho by sa neodvážili ukázať ľuďom na oči. My však očakávame v najbližších dňoch odpoveď Európskej komisie, pokiaľ ide o stanovisko k Mochovciam, preto až po obdržaní tohto stanoviska, podľa toho, čo v ňom bude, zaujmeme ďalší postoj k obsahu listu, ktorý som poslal do Európskej komisie. Pre nás je priorita dostavba Mochoviec.

Redaktorka:
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
Pani redaktorka, bol som veľmi presný. Nemôžeme dovoliť, aby sa stali súčasne dve veci, že ani Mochovce sa nedostavajú, a súčasne zatvoríme Jaslovské Bohunice v stanovených termínoch, lebo to je energetická katastrofa pre tento štát, vďaka predchádzajúcej vláde. Dávame prednosť Mochovciam a čakáme na odpoveď Európskej komisie, ktorá má prísť v najbližších dňoch. Podľa toho, čo v tej odpovedi bude, tak sa postavíme aj k samotným Jaslovským Bohuniciam.

Vladimír Mečiar, predseda ĽS-HZDS
Doplním pána premiéra v tom, že nielenže Slovensku odíde kapacita, ale nemá prenosové kanály, ktorými by to množstvo energie doviezlo, okrem prepojenia s Českou republikou, niečo je s Poľskom, ostatné nie sú. Takže sa musia stavať obrovské rozvodné siete a všetko inak to musíme chápať v podstatne inej polohe, ako je dnes také naivné predstavovanie, že čo vlastne tým chceme, alebo chceme trucovať alebo nie. Je to nevyhnutná podmienka. S výnimkou Čiech. My máme vybudovanú elektrickú prenosovú sústavu, aj tá nie je mimoriadne výkonná na to, aby vykryla túto stratu.

Rita Bočáková, Slovenská televízia
Rita Bočáková, Slovenská televízia.
Pán premiér, v súvislosti s rodinnými prídavkami: tento rok ich teda už zvyšovať nebudete?

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
Pani ministerka práce, s ktorou som hovoril aj včera, aj v nedeľu, aj dnes, mi naznačila, že sa pokúsi zabezpečiť zvyšovanie rodinných prídavkov z vlastného rozpočtu ešte tento rok. Či to dokáže, ukážu analýzy. Pokiaľ ide o rozpočet na rok 2009, chceme zvýšiť rodinné prídavky o 1200 korún na jedno dieťa ročne, plus k tomu ešte daňový bonus. Toto je naše rozhodnutie. Ak ministerka práce nájde zdroje v tom rozpočte, ktorý má na rok 2008, my to len privítame.

Rita Bočáková, Slovenská televízia
Mohli by ste ešte v krátkosti zhodnotiť počet vystúpených ľudí z II. piliera, či ste spokojný?

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
Plán bol, myslím, 70 tisíc a na to sme nastavili aj štátny rozpočet. Tento plán bol prekročený, ale ja som presvedčený, že to mohlo byť podstatne viac. Len je obrovská nerovnováha. Vždy sa na nás hneváte, keď hovoríme, že často podporujete dôchodcovské správcovské spoločnosti preto, lebo robia masívnu kampaň cez vás. Však sa pozrite, čo vysielate, preboha. Taká masívna kampaň na DSS, aká je teraz, pravdepodobne nebola ani v čase, keď sa ľudia naháňali do tohto košiara. Aká je tu rovnocennosť zbraní, čo ste nám odvysielali? Aké argumenty ste povedali, keď sme my hovorili o nevýhodách II. piliera? Je mi to ľúto, médiá pracujú s DSS, a v tomto je obrovská výhoda alebo zvýhodnené postavenie súkromných dôchodcovských správcovských spoločností v porovnaní s vládou Slovenskej republiky. Napriek tomu vystúpilo viac ľudí, ako sme pôvodne predpokladali. Ale mohlo to byť podstatne, podstatne viac. Ale to, ako sme si nastavili rozpočet, je v poriadku.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Jana Dibáková, televízia JOJ
Dobrý deň prajem!
Jana Dibáková, televízia JOJ.
Pán premiér, chcem sa vás opýtať: V podstate kritici vám väčšinou vyčítajú pri týchto sociálnych opatreniach, že vychádzate iba z daňového nadpríjmu a že nešetríte, nesporíte. Mňa teda zaujíma, či budete pokračovať aj v nejakých tých reštriktívnych opatreniach, čo sa týka vlastnej, ak to nazvem trošku prehnane, byrokracie. Napríklad bolo to opatrenie v súvislosti s úradníkmi, ani to sa nenaplnilo na 100 %, ako ste to plánovali.
Ďalej ma zaujíma: sociálne balíčky, ak to trošku odľahčím, sú zvykom väčšinou v poslednom roku volebného obdobia, preto ma zaujíma, či aj na rok 2010 plánujete potom nejaké ďalšie nové sociálne balíčky.
A posledná moja otázka: vzhľadom na to, že momentálne je polčas koalície, zaujíma ma celkom úprimne, či ste nikdy neoľutovali to, akých koaličných partnerov ste si vybrali.
A rovnako tak otázka na pána Mečiara: keďže vieme, pán Mečiar, že vám bola ponúkaná koalícia na druhú stranu ešte v čase, keď pán premiér oznamoval zloženie súčasnej koalície.
Ďakujem pekne.

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
Nikdy som neoľutoval zostavu vládnej koalície. Od samotného začiatku som presvedčený, že je to najlepšie riešenie pre Slovenskú republiku.
Vážené dámy a páni,
na Slovensku je stabilná vláda. Pozrime si, čo sa dialo v Poľsku, v Českej republike, aké problémy sú napríklad v Rakúsku alebo v Maďarsku, kde je dnes menšinová vláda. Ďalej je to vláda, ktorá preukázala schopnosť vládnuť v tom, že všetky trendy v roku 2008 sú lepšie, ako boli v roku 2006. Porovnajte si to. Ťažko budete môcť niečo vyčítať. Teda ak chcete, samozrejme, môžeme sa baviť o pánovi Mesežnikovi..., ale ja sa naozaj o ňom baviť nebudem, alebo nebudem sa baviť ani o pani Beblavej, lebo to je trápne, keď manželka bývalého štátneho tajomníka, absolútne pravicového politika, najbližšieho spolupracovníka pána Dzurindu, kritizuje túto vládu. Je smiešne, keď pán Mesežnikov ako poradca predchádzajúcej vlády kritizuje túto vládu. Hovorím o trendoch, o reálnych trendoch, a tieto trendy sú dobré.
Čiže nikdy som to neoľutoval, považujem to za správne rozhodnutie a myslím si, ak budeme pokračovať v tomto tempe a v tejto spolupráci aj ďalej, je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že budeme rovnako uvažovať aj v nasledujúcom volebnom období. Veď to je normálne, prečo by som mal povedať niečo iné.
Pokiaľ ide o tie opatrenia, pani redaktorka, my sme nesprivatizovali štátny strategický majetok ani za korunu, kým predchádzajúca vláda sprivatizovala strategický majetok, za 300 miliárd?, možno aj viac korún. Za 300 miliárd korún. A kde to je? Kedy dala vláda, ktorá sprivatizovala 300 miliárd štátneho majetku jednu korunu navyše pre deti? Kedy dala takáto vláda jednu korunu na športoviská? Kedy takáto vláda dala akúkoľvek korunu tam, kde dávame my? Nikdy to neurobili.
Ďalej, my sme prijali mnohé rozhodnutia. Zrušili sme krajské úrady. O tom hovorila predchádzajúca vláda celý čas, neurobila to. Prijali sme si vnútorné, vlastné rozhodnutie, že ideme znižovať stavy pracovníkov, niekde to je na 15 %, niekde to je na 22 %. Áno, mohlo to byť lepšie, ale začali sme to jednoducho robiť. Čiže tieto veci robíme aj tak, že súčasne šetríme zdroje; veď dobrý príklad s cestou medzi Kysucami a Oravou, na ktorú sme sa doslova vyzbierali zo zahraničných služobných ciest. Aj tieto opatrenia, ktoré sú tu uvedené, sú opatrenia, ktoré budú prioritné a bude treba prijať niektoré opatrenia, ako boli napríklad prijaté, že sa skrátilo verejné obstarávanie o 10 % na začiatku nášho vládnutia. My prijímame vážne rozhodnutie, pokiaľ ide o šetrenie, a za týmto si absolútne stojím.
A teraz tá druhá otázka bola aká, povedzte mi.

Jana Dibáková, televízia JOJ
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... alebo míňate.
A druhá otázka bola na to, či teda ste nikdy neoľutovali... Čiže vy ste odpovedali. Teraz ma zaujíma, čo povie pán Mečiar.

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
Jemu ste dali jednu otázku. Tri ste mali.

Jana Dibáková, televízia JOJ
Dve otázky som mala.

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
Dobre. Ja som spokojný.

Vladimír Mečiar, predseda ĽS-HZDS
Pokiaľ išlo o otázku...

Jana Dibáková, televízia JOJ
Pardon, ospravedlňujem sa. Rok 2010, či plánujete vo volebnom roku nejaké nové sociálne balíčky. Ospravedlňujem sa, pán Mečiar.

Robert Fico, predseda vlády SR a predseda strany SMER – sociálna demokracia
Ale toto nie je, nenazývajme to ako nejaký sociálny balíček. Slovenská republika je dnes krajina, ktorá má dobrý hospodársky rast. Ja z toho nechcem robiť fetiš, lebo je rozdiel v Nemecku, keď máte 2%-ný hospodársky rast, a keď máte na Slovensku 8 %. Tie 2 % v Nemecku sú stokrát viacej, ako je 8 % na Slovensku, lebo sa to ráta z úplne inej základne. My však tvrdíme, že ak Slovensko má aký-taký hospodársky rast a tento hospodársky rast je dosiahnutý tým, že ľudia tvrdo robia za málo peňazí, toto je celý zázrak Slovenska. Žiadne reformy, úplný nezmysel. Zázrakom Slovenska je to, že ľudia tvrdo pracujú za podstatne menej peňazí ako vo vyspelých krajinách Európy. Našou povinnosťou je cez princíp solidarity tieto peniaze postupne ľuďom vracať. Čiže nehovorme o sociálnom balíčku. Toto nie je charita, čo robíme. Toto sú peniaze, ktoré tí ľudia jednoducho musia mať, zaslúžia si ich, majú naň právny nárok. Nerobíme nič iné, len to, čo by každá rozumná vláda mala urobiť – distribuovať cez princíp solidarity tým, ktorí to potrebujú, peniaze. My sme tú miliardu z pohonných hmôt naozaj mohli nechať vo vládnej spotrebe a tam sa to roztopilo na všelijaké výdavky, ktoré sa týkajú štátneho aparátu a neviem čoho. Nie, vyberieme ju a použijeme ju na konkrétny projekt, tam, kde to potrebujeme. Slovenská národná strana prišla s tým návrhom, s ktorým prišla. Toto je politika typická pre vlády, ktoré rozmýšľajú sociálne, a za takouto politikou si budem stáť aj ďalej.
V roku 2010 alebo teda pri príprave rozpočtu na rok 2010 budeme uvažovať rovnako, čo si ľudia zaslúžia, čo im patrí a na čo majú právny nárok, a nieže či im dáme alebo nedáme. Ľudia musia mať valorizované dôchodky, rodinné prídavky sa musia zvyšovať, postihnutí ľudia musia mať viacej podpory štátu, pretože nemajú inak šancu sa postarať. Mladé rodiny takisto v prípade narodenia prvého, druhého, tretieho dieťaťa dostanú viac peňazí, ako to bolo doteraz. Ale neporovnávajte túto vládu s predchádzajúcou, lebo to je klamstvo, kto tvrdí, že „veď máte hospodársky rast“. Vážené dámy a páni, len pre vašu ilustráciu: výdavky štátneho rozpočtu v roku 2008 sú 380 mld. a v roku 2009 to bude iba 394 mld. Čo si niekto myslí, že sa tu kopia(?) peniaze, že snáď tu máme stovky miliárd korún, ktoré môžeme rozdávať? To je len 14-miliardový rozdiel a treba si uvedomiť valorizácie a ďalšie povinnosti, ktoré máme pri rôznych platbách. Predchádzajúca vláda predala majetok za 300 mld. korún. Ukážte mi jednu cestu, ktorú postavili, ukážte mi niečo, čo urobili pre túto krajinu. Kde sú tie peniaze?! Kde to všetko skončilo? Takže v tomto je podstatný rozdiel a my v roku 2010 sa určite budeme správať tak sociálne, ako sa správame celé štyri roky.

Vladimír Mečiar, predseda ĽS-HZDS
Keď sa vrátim k rokovaniam pred vznikom vlády: mali sme prvé rokovania so SMER-om. Rokovania boli pozitívne a tlmočili sme dohodu. Po týchto rokovaniach nás pozval na rokovanie pán Dzurinda. ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... účasti vo vláde. Moje slová boli vtedy veľmi úprimné a veľmi otvorené. Kresťanskí demokrati mňa nemajú radi, ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... nenávidia, preto žiadna vláda nebude. ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... Takže tam nič možné nebolo. Ďalej neboli na stole ani rozhovory s SMK. SMK by bolo rado prijalo účasť v tejto vláde. ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... pán Fico mal na výber medzi SMK a SNS, rozhodol sa pre Slovenskú národnú stranu. Myslím si, že sa rozhodol dobre a vznikol funkčný celok. Ak zoberiete terajšie strany ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ..., to nie je len organizačná nemohúcnosť, ony sú ideovo vyprázdnené, hľadajú ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... nejaký nápad. To, že škandalizujú, komentujú udalosti, neznamená, že vytvárajú názor, mienku, program, cieľ. Škandál ako cieľ pre politiku, to je čo? To je nezmysel. Takže jediný možný variant vzniku vlády v tom čase bol tento. A dnes je situácia taká, že niet inej náhrady. SMK v rozklade, SDKÚ v rozklade, KDH už sa rozložilo, ale neskončilo mocenský boj o predsedu. Extrémistická časť tých štyroch, čo išla nabok, ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... keby to vedeli využiť a boli stranou aj trošku viac ideovou alebo s nápadom, ale to nie sú, takže tam sa vlastne s nimi nedá žiadna vláda dnes(?) urobiť. A predpokladám, že vnútornú krízu do dvoch rokov nevyriešia. Tá sa bude tento a budúci rok prehlbovať a dôjde k vnútornému pokračovaniu rozkladu týchto strán. Podpíšem kedykoľvek, ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... že je to prognóza, ale je opretá o analýzu. Čiže vtedy, teraz a predpokladám i ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... iná kombinácia možno nebude.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Ďakujem.
Vážené dámy a páni,
ďakujem vám za účasť.
Dovidenia.
prehrať audio Prehrať audio