Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis audiozáznamu tlačovej konferencie po rozhodnutí Európskej rady o prijatí SR za člena Eurózony


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Vážené dámy a páni,
dobrý deň!
Dovoľte, aby som vás privítala na tlačovej konferencii, ktorá sa koná po zasadnutí Rady, ktorá sa zišla v špeciálnom formáte šéfov štátov a vlád. Hlavným bodom programu bolo prijímanie rozhodnutia o prijatí Slovenskej republiky za člena eurozóny.
Dovoľte, aby som privítala predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica a odovzdala mu zároveň slovo. Pán premiér, nech sa páči.

Robert Fico, predseda vlády SR
Ďakujem pekne.
Vážené dámy a páni,
môžem s radosťou konštatovať, že Slovenská republika sa stala ďalším členským štátom eurozóny a je to veľkým úspechom Slovenskej republiky najmä preto, že ide o prípad prvý, keď sa štandardná transformujúca sa ekonomika, postkomunistický štát takto rýchlo dostal nielen do Európskej únie, takto rýchlo zvládol pristúpenie ku Schengenu, ale dostal sa aj do klubu štátov, členských krajín Európskej únie, ktoré používajú spoločnú európsku menu.
Veľmi si vážim hodnotenie, ktoré dnes bolo Slovenskej republike vystavené zo strany Európskej komisie, ktorá konštatovala, že na Slovensku došlo k veľkému progresu a že sme v pomerne krátkom období naplnili, v ťažkom období, treba podčiarknuť, veľmi náročné kritériá Maastrichtu. Naozaj sme v čase, keď celá Európa, celý svet je pod obrovským tlakom bezprecedentného nárastu cien potravín, ropy, stúpa inflácia, nie celkom sa každému darí hospodársky, v takomto ťažkom období sme splnili prísne kritériá Maastrichtu, ktoré boli nastavené na úplne iné pomery, na úplne iné podmienky. A v tomto, myslím si, sme presvedčili Európsku úniu, že sme dôveryhodný partner, ktorý, keď si postaví cieľ, tak za týmto cieľom tvrdohlavo ide.
Vo svojom vystúpení som nielen poďakoval za túto dôveru, ale povedal som aj to, že ide o veľké zadosťučinenie pre nás Slovákov, pretože od roku 1989 uplynulo z hľadiska histórie veľmi málo rokov. Potvrdil som, že vláda Slovenskej republiky bude naďalej pokračovať vo veľmi zodpovednej hospodárskej a finančnej politike. Urobíme všetko pre to, aby sme v roku 2011 dosiahli na Slovensku vyrovnaný rozpočet, pretože takýto postup je najlepším spôsobom, ako bojovať proti inflácii, ktorá trápi celú Európu, to nie je vnútroštátny problém Slovenskej republiky, ale celej Európy. Informoval som aj o tom, že v prípade extrémnych situácií máme pripravený antiinflačný balíček. Hovoril som o modernizačnom programe Slovensko 21, kde sa chceme sústrediť na vedu a výskum, na vzdelávanie, témy, ktoré rezonujú veľmi dlho a ktoré musíme dostať podstatne razantnejšie do konkrétnej praxe.
Chcem zablahoželať všetkým občanom Slovenskej republiky, pretože za hospodárskym rastom Slovenskej republiky je tvrdá práca občanov Slovenskej republiky, často za mzdy, ktoré sú ďaleko od priemerných zárobkov vo vyspelých krajinách Európskej únie. Chcem rovnako zagarantovať, že vláda Slovenskej republiky nikoho nevydá napospas špekulantom, ktorí by sa mohli pokúsiť zneužiť prechod zo slovenskej koruny na euro, a urobíme všetko pre to, aby tento veľký historický úspech Slovenskej republiky nebol iba úspechom Slovenskej republiky ako štátu, úspechom zahraničnej politiky tejto malej republiky v strede Európy, podnikateľského prostredia, ale aby predovšetkým každý jeden individuálny človek, bez ohľadu na to, akú prácu robí, alebo či už je na zaslúženom odpočinku, alebo z objektívnych dôvodov prácu nemá, aby pociťoval zavedenie eura ako úspech pre neho samotného. V opačnom prípade by zavedenie eura nemalo zmysel, pokiaľ by nebolo úspechom pre každého jedného občana Slovenskej republiky.
Teším sa z tohto rozhodnutia, je to rozhodnutie, ktoré však ma v žiadnom prípade neláka k tomu, aby som teraz tu otváral fľašu šampanského, pretože ideme do eura s veľkým rešpektom a určite vláda Slovenskej republiky možno je dnes ešte pozitívne nervóznejšia, ako bola v čase očakávania tohto rozhodnutia, pretože dnes je to za nami, dnes stojí pred nami už iba diskusia na tému konverzného kurzu, ktorý by mal byť stanovený 8. júla, pričom, a ja to znovu zopakujem, opäť budeme presadzovať filozofiu čo najsilnejšieho kurzu slovenskej koruny, aby teda ľudia za euro dali čo najmenej slovenských korún. Potom nás čaká šesť mesiacov dôkladnej technickej prípravy. Rokoval som s bankami, ktoré tvrdia, že sú pripravené na hladký prechod z korunu na euro. Som veľmi rád, že sa k tomuto rozhodnutiu čím ďalej, tým viac hlásia ďalšie a ďalšie združenia, profesijné organizácie, že ešte niekoľko takýchto dodatkov podpíšeme v nasledujúcich týždňoch, a verím, že 1., 2., 3. januára, ako ľudia začnú používať v reálnom živote eurobankovky a euromince, si veľmi rýchlo na túto principiálnu, zásadnú zmenu zvyknú a budú ju považovať za niečo dobré nielen pre nich, ale určite aj pre deti a pre vnukov.
Chcem poďakovať aj médiám, ak podporovali túto ambíciu vlády Slovenskej republiky, pretože toto je celospoločenský výsledok. Ja by som bol nerád, keby zase niekto začal preteky, že kto viacej a kto menej. Euro si ľudia na Slovensku zaslúžia, najmä, a znovu to zopakujem, preto, že tvrdo pracujú za málo peňazí. Toto je hlavný dôvod, prečo sa dnes Slovenskej republike darí, a dnes je na vláde Slovenskej republiky, aby formou princípu solidarity ľuďom naspäť vrátila z dobrého hospodárskeho rastu to, čo im patrí, aby mali pocit, že na dobrom hospodárskom raste participujú všetci, a nie iba nejaká úzka skupina ľudí.
Toľko k dnešnému rozhodnutiu. Nás čaká veľmi vážna diskusia teraz o potravinách, o rope, a život ide ďalej. Musíme hneď od zajtrajšieho dňa pokračovať v prísnych prípravách na hladký prechod zo slovenskej koruny na euro.
Nech sa páči.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Nech sa páči, vaše otázky.
Televízia Markíza.

Redaktorka, televízia Markíza
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... pán premiér, dve otázky, ak môžem: Očakávate, že centrálna parita, resp. ten kurz bude predsa len iný, ako je dnes centrálna parita koruna – euro?
A druhá otázka: Ešte raz by som sa spýtala...

Robert Fico, predseda vlády SR
Odpoviem najprv, aby sme to mali teda presne:
Centrálna parita nemá nič spoločné s konverzným kurzom.

Redaktorka, televízia Markíza
Doteraz ho vždy kopírovala.

Robert Fico, predseda vlády SR
Ale nemá nič... Ja hovorím o spôsobe, akým sa stanovuje konverzný kurz. Konverzný kurz sa stanovuje v osobitnej procedúre, kde sa bude vyjednávať konverzný kurz, áno, a potvrdzujem, chceme, aby sme dosiahli dobrý výsledok, aby ľudia zaplatili za euro čo najmenej slovenských korún. Nikto nečakal ani centrálnu paritu v takej výške, ako bola nakoniec dosiahnutá, čo aj vyvracia tie nezmyselné obvinenia, ktoré prichádzajú zo strany niektorých opozičných politikov. Takže budeme bojovať o dobrý konverzný kurz, ale asi si zase rozumieme, vy nás určite vnímate ako politikov, ktorí nerobia rozhodnutia, by som povedal od jedného stromu k druhému, pretože silný konverzný kurz je dobrý pre ľudí, pre ich platy, pre ich úspory, ale prehnane silný konverzný kurz zase môže spôsobovať utlmenie hospodárskeho rastu, čo si nemôžeme dovoliť. Musí to byť preto rovnováha medzi záujmom vlády Slovenskej republiky naďalej zachovať na Slovensku razantný hospodársky rast a záujmom vlády Slovenskej republiky, aby si ľudia zhodnotili svoje peniaze maximálne pri prechode na euro. Toto je filozofia, ktorú budeme presadzovať pri konverznom kurze.

Redaktorka:
Prepáčte, ak môžem, chcem sa ešte spýtať na tie výroky pána Topolánka, ako ich komentujete. A taká podotázka: Nemyslíte si, že aj tými všeobecnými vyjadreniami typu, že podporujete čo najsilnejší kurz, ste nepriamo podporovali istým spôsobom špekulácie na trhu? Viete veľmi dobre, že tie informácie mali byť pod istým embargom, a napriek tomu ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Robert Fico, predseda vlády SR
Pani redaktorka, som predseda vlády. Znovu opakujem, chceme najsilnejší kurz, a kto to má povedať? To mám chodiť po kútoch a mám po kútoch rozprávať ľuďom, že budeme presadzovať najsilnejší kurz? Hovorím to znovu: Chceme najsilnejší kurz, pokiaľ ide o vzťah koruny a eura, taký, aký sa dá dosiahnuť. A ja si vôbec nemyslím, že by tieto oficiálne verejné vyhlásenia, ktoré niekoľko týždňov, niekoľko mesiacov dookola opakujeme, mohli niekomu pomôcť.
Nemám čo povedať k vyjadreniam pána premiéra českej vlády, pretože ak sa niekto pomýli a potom dementuje to, čo povedal, tak prečo by som to ja rozoberal a robil z toho nejakú kauzu. Pán Topolánek sa pomýlil a dementoval svoje vyjadrenia. Tak by som bol rád, keby v tomto kontexte aj bolo vnímané to, čo povedal.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Nech sa páči, ďalšia otázka.

Redaktor
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...
(Preklad z českého jazyka, pozn. prep.:)
ČTK.
Mám dve otázky: Prvá sa týka..., hovorí sa tuná, v parlamente sa o tom hovorilo, že by mohlo dôjsť ešte k tretiemu posunu centrálnej parity v slovenskej korune. Keby ste to mohli nejako komentovať.
A druhá vec: vy ste s pánom Topolánkom hovorili o tom jeho zverejnení toho rozhovoru predtým než skorigoval to svoje vyjadrenie?

Robert Fico, predseda vlády SR
Samozrejme, že som s ním hovoril.

Redaktor
(Preklad z českého jazyka, pozn. prep.:)
Či to nebolo trebárs, že ste mu „vyčinili“ a len potom on zmenil svoje vyjadrenie...?

Robert Fico, predseda vlády SR
A prečo by menil pán český premiér, prečo by pán český premiér zmenil svoje názory na základe toho, že mu „vyčiním“?! To jednoducho..., logika je veľmi jednoduchá. Ale ja sa k tomu nebudem, prosím vás, vracať. Je úplne evidentné, že sme sa bavili o silnom konverznom kurze. Nerobte, prosím, kauzu z niečoho, čo kauza nie je.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Nech sa páči.

Redaktor:
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Robert Fico, predseda vlády SR
K tej prvej otázke: Viete čo, ja by som sa radšej k tej centrálnej parite v tomto okamihu nevyjadroval, pretože zase bude mať pán Mikloš tlačovú konferenciu.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
TA3.

Televízia TA3
Dobrý deň!
Lucia Havlíková, televízia TA3.
Ja by som sa predsa len chcela opýtať: pripúšťate teda možnosť, že centrálna parita sa nebude rovnať konverznému kurzu, že by sa mohlo prípadne ešte pár halierov alebo možno aj viac zľaviť?

Robert Fico, predseda vlády SR
Samozrejme, že dúfam, veď aký by som bol predseda vlády, keby som nedoprial ľuďom čo najlepšie. Ale budem rešpektovať tú rovnováhu, ktorú treba dosiahnuť aj s prostredím podnikateľským, pretože my nechceme zmierňovať(?) hospodársky rast. Opäť to zopakujem, staviame našu filozofiu na dvoch zdrojoch – na hospodárskom raste a na šetrení. My nestaviame našu filozofiu sociálneho štátu na predaji strategického majetku, na privatizácii, ako to robila predchádzajúca vláda. Preto sme životne závislí od hospodárskeho rastu. My ho potrebujeme životne, pretože inak nebudeme mať zdroje na sociálne programy. Potom ešte môžeme šetriť, ale šetrením nikdy nedosiahnete taký efekt ako dobrým hospodárskym rastom.

Redaktorka
Chcela by som sa opýtať inak: Stačí vám táto úroveň ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Robert Fico, predseda vlády SR
Znovu zopakujem moje stanovisko: Som za čo najsilnejší konverzný kurz, pokiaľ ide o prechod z koruny na euro. Nemám dôvod povedať niečo iné, pretože bude zase večer tlačová konferencia pána Mikloša a bude si vymýšľať tie nezmysly, ktoré si navymýšľal na pána Počiatka. Načo by som to robil? Veď jasne hovorím: Chceme čo najsilnejší kurz, a nikdy sme sa s týmto netajili. Od samého začiatku to hovoríme.
A centrálna parita sa, vážené dámy a páni, menila preto, lebo už bolo šialené obchodovanie, a nie opačne, ako ste to tvrdili. V tom je ten podstatný rozdiel. A, prosím, znovu tie dátumy. Niekedy okolo dvadsiateho poslal minister financií list slovinskému kolegovi, že ho žiada o zmenu centrálnej parity, ale rozhodnutie prišlo dvadsiateho ôsmeho. My sme nevedeli tom, aké bude rozhodnutie, nevedeli sme, aká bude centrálna parita. Dnes ráno som to všetko opäť vysvetľoval novinárom na tlačovej konferencii. Takže toto je jedna vymyslená kauza. A som zvedavý, akú zodpovednosť prevezme na seba pán Mikloš po tých hrubých obvineniach, ktoré na adresu pána ministra financií vzniesol, pokiaľ ide o možné prepojenie jeho osoby a únik informácií, pretože žiadna informácia uniknúť v danej situácii nemohla.
Ale tešme sa z toho, že máme euro. Myslím si, že to je historické rozhodnutie. Keby tu sedel iný predseda vlády, tak tu možno aj strieľajú také nejaké tie delobuchy a podobné veci. Ale my sa k tomu staviame s veľkým rešpektom. Myslím si, že toto je hlavná správa dňa, že máme euro, definitívne, bez akejkoľvek možnosti zmeny tohto rozhodnutia, pretože najvyšší orgán, aký existuje – Rada, v zložení z predsedov vlád a hláv štátov členských krajín Európskej únie, dnes všetkými hlasmi, ako tam boli, jednomyseľne odsúhlasila, že Slovensko splnilo všetky potrebné požiadavky, prísne maastrichtské kritériá, že urobilo obrovský pokrok na ceste k vyspelému európskemu štátu, a že máme euro, toto je hlavná správa dňa.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Ešte nech sa páči, doplňujúca otázka.

Redaktor
(Preklad z českého jazyka, pozn. prep.:)
Ešte, ak môžem: Vy ste hovorili o tom, že máte pripravený antiinflačný balíček. Mohli by ste v bodoch povedať, čo je jeho obsah?

Robert Fico, predseda vlády SR
Predovšetkým je to súhrn opatrení rôzneho charakteru, počnúc opatreniami administratívnymi, civilnoprávnymi, obchodnoprávnymi až trestnoprávnymi, pokiaľ napríklad ide o správanie sa predajcov. Ja veľmi vítam informáciu, ktorú som zachytil (dúfam, že bude potvrdená Zväzom obchodu), že Zväz obchodu chce krátko po tom, ako bude stanovený konverzný kurz 8. júla, vydať vyhlásenie, že je pripravený držať ceny, to znamená nezdražovať, pokiaľ nedôjde k nárastu cien u dodávateľov, teda u výrobcov, ktorí budú dodávať tieto tovary na pulty. Ak takéto vyhlásenie Zväz obchodu urobí (mám to z médií, takže beriem to so všetkou rezervou), ak to urobia, tak ja to maximálne privítam. Aj toto je napríklad vynikajúce protiinflačné opatrenie. Takže máme toho viac, my do 30. júna predkladáme do vlády Slovenskej republiky materiál, ktorý sa týka práve boja proti špekulantom. Na tomto materiáli pracuje ministerstvo hospodárstva, ministerstvo pôdohospodárstva, ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo dopravy, ministerstvo financií. Všetkých týchto ministrov som mal včera na rokovaní (včera bola streda, áno, včera po rokovaní vlády), stanovili sme si presne, ako to bude vyzerať, a ten materiál bude 30. júna predložený do vlády a hneď na najbližšom zasadnutí vlády, ktorá bude, myslím, 2. júla (tak to vychádza) o tomto materiáli budeme rokovať a verím, že ho schválime.

Redaktor
(Otázka prednesená v anglickom jazyku.)

Robert Fico, predseda vlády SR
(Odpoveď v anglickom jazyku.)

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Ďakujem vám za účasť.
prehrať audio Prehrať audio