Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis audiozáznamu tlačovej konferencie po skončení kontrolného dňa na Ministerstve vnútra SR


Tlačový tajomník
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...
tlačovej besedy predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica a podpredsedu vlády a ministra vnútra Slovenskej republiky Roberta Kaliňáka v rámci kontrolného dňa pána premiéra na našom ministerstve.
Hneď by som na úvod chcel poprosiť, keďže pán premiér má o 10. h ďalší pracovný program, takže by sme to chceli urobiť v svižnom tempe. Preto hneď odovzdávam úvodné slovo pánovi predsedovi vlády. Nech sa páči.

Robert Fico, predseda vlády SR
Úderné otázky, úderné odpovede.
Ďakujem pekne.
Vážené dámy a páni,
dovoľte mi niekoľko poznámok po pracovnom stretnutí s ministrom vnútra a podpredsedom vlády Slovenskej republiky a s jeho najbližšími spolupracovníkmi na ministerstve vnútra. Ide o štandardný pracovný deň a pracovné stretnutie, ktoré absolvujem na všetkých ministerstvách.
Na úvod, a to sme si povedali aj pri príprave na toto rokovanie na Úrade vlády, musím skonštatovať, že ministerstvo vnútra je rezort s obrovským záberom. Verejnosť si možno ani neuvedomuje, aké činnosti pokrýva tento rezort, počnúc Policajným zborom, hasičmi, ale aj tzv. civilnou časťou, ktorá sa zaoberá, či už ide o pasy, občianske preukazy, ale ide aj o samotnú verejnú správu.
Chcel by som pri takom všeobecnom hodnotení skonštatovať, že máloktorý rezort preukazuje takú dynamiku zmien a schopnosť reagovať na rôzne výzvy, ktoré prináša život. A tu by som chcel – hoci som to urobil už niekoľkokrát – opätovne poďakovať ministerstvu vnútra, ministrovi, ale aj štátnemu tajomníkovi a splnomocnencovi vlády pre Schengen za to, ako zvládli vstup Slovenskej republiky do schengenského priestoru.
Možno neradi o tom píšete, ale ja to budem rád stále opakovať, keď sme prevzali moc v júli v roku 2006 a potom v roku 2006 došla aj správa na jeseň, tak Slovensko bolo prakticky na vyradenie zo Schengenu. V takomto stave sme dostali Slovensko a jeho prípravu na vstup do tohto významného priestoru. Ministerstvo zabralo v spolupráci s vládou a dnes sa Slovensko, jeho ľudia, tešia z výhod, ktoré Schengen prináša.
Veľkú časť pozornosti sme venovali postaveniu policajtov a hasičov. Tu nebude nikto spochybňovať, že došlo k významnej stabilizácii tohto rezortu z hľadiska policajtov a hasičov, a k tomuto prispeli nové zákony zo sociálnej oblasti, ale určite aj nová platová úprava príslušníkov Policajného zboru.
Spomínal som aj jeden príklad na tomto stretnutí. Zastavili ma nedávno policajti vo večerných hodinách a keďže sa, ako obyčajne, spustila veľmi zaujímavá diskusia, pýtal som sa ich, ako vnímajú novú platovku. A bol som milo prekvapený, ako pozitívne reagovali, pretože u niektorých policajtov, aspoň u tých, ktorí sa so mnou bavili, to bolo navýšenie platov o viac ako tritisíc korún, čo už je podľa mňa zvýšenie platu, ktoré je povšimnutiahodné. Určite by niektorí možno očakávali zvýšenie platu ešte razantnejšie, ale v rámci možností, ktoré máme, došlo k výraznému posunu.
Hovorili sme o kriminalite. Kriminalita je často najčastejším kritériom, ktoré sa používa na hodnotenie práce ministra, policajtov a celého rezortu. Mohli by sme sa tešiť z čísel, ktoré majú klesajúcu tendenciu, ale poznáte nás, že my nie sme veľkí priatelia štatistík, a boli by sme neradi, aby pokles v jednom roku bol hodnotený ako obrovský úspech, a potom prípadný nárast na budúci rok by sme ťažko vysvetľovali. Preto sme radi, že je tu klesajúca tendencia, klesajúca tendencia tých trestných činov, kde sú ľudia najčastejšie obťažovaní.
Požiadal som pána ministra na dnešnom stretnutí, aby ministerstvo venovalo ešte väčšiu pozornosť prevencii, pokiaľ ide o boj s kriminalitou, a to v takých oblastiach, ktoré najviac obťažujú verejnosť, či už ide o vlámania do bytov, chát, či už ide o krádeže motorových vozidiel alebo vykrádanie motorových vozidiel, teda tie trestné činy, ktoré najčastejšie ľudia vnímajú, a prakticky, keď sa tak bavíte vo verejnosti, poznáte vždy niekoho, komu buď vykradli auto, vykradli byt alebo sa stal obeťou nejakého iného trestného činu. Tu ma pán minister informoval o aktivitách, napriek tomu som ho požiadal, aby ešte viac ministerstvo zabralo, pretože prevencia je nielen lacnejšia, ale aj ukazuje, že aký je zámer vlády v tejto oblasti. Prevencia súčasne je dobrým príkladom preukazovania, že chceme z Policajného zboru urobiť inštitúciu, ktorá bude inštitúciou pre ľudí, ktorá nebude vnímaná ako zbor ľudí, ako zbor verejných činiteľov, ktorí majú iba pokutovať, alebo ktorí majú pôsobiť represívne. Takže inštitúcia pre ľudí, nie proti ľuďom. To by malo byť také hlavné heslo, ktorým by sa mal rezort vnútra riadiť pri formovaní vzťahu medzi Policajným zborom a občanmi.
Ak sme hovorili o kriminalite, nemohli sme obísť ani problematiku extrémizmu. Tu som musel vyjadriť potešenie, že ministerstvo vnútra na všetky prípady extrémizmu, ktoré sa objavujú, rasovej neznášanlivosti reaguje veľmi jasne, veľmi tvrdo, a v tomto duchu som požiadal ministra, aby ministerstvo aj pokračovalo ďalej, pretože je to vec, ktorá nás niekedy nadmieru obťažuje, a tu musí byť štát maximálne razantný.
Druhá časť našej diskusie sa dotýkala služieb, ktoré poskytuje ministerstvo vnútra občanom. Ide najmä o vydávanie pasov, občianskych preukazov. Ide o služby, ktoré poskytuje dopravná polícia, či už sú to dopravné značky, autoznačky alebo ide o problematiku rôznych technických kontrol. Tu som dostal informáciu, ktorá potvrdzuje, že dochádza k postupnému skvalitňovaniu služieb, vytvárajú sa integrované pracoviská, kde si môže občan vybaviť občiansky preukaz, pas pomerne rýchlo, s tým, že ďalšie takéto pracoviská sú pripravené prakticky na celom území Slovenskej republiky.
Pokiaľ ide o hasičov, tu sme dostali aj nejaký priestor v rámci fondov, dúfam, že sa nám podarí dotknúť sa každej jednej hasičskej stanice na Slovensku a preukáže sa to v skvalitnení prostredia, v ktorom hasiči pracujú. Ale dochádza aj k významnej obmene hasičskej techniky, veď sa s tým stretávate, že už nechodia tie staré ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)... tatrovky, ale že už vidno aj moderné alebo najmodernejšie vozidlá, ktoré v tejto oblasti vieme zabezpečiť.
Ministerstvo vnútra splnilo požiadavku, pokiaľ ide o šetrenie 20 %, boli znížené stavy pracovníkov na tom úseku, kde sme to požadovali, teda u civilných zamestnancov, pretože stavy policajtov sú naďalej poddimenzované, tam nemôže dôjsť k žiadnemu šetreniu, ale v civilnej oblasti bol záväzok naplnený.
Keďže ministerstvo vnútra pokrýva aj oblasť verejnej správy a nechceli sme zmiešavať zložku policajnú so zložkami, ktoré sa týkajú verejnej správy, dohodli sme sa, že bude osobitné rokovanie za mojej účasti, účasti podpredsedu vlády, príslušného štátneho tajomníka na tému, čo ďalej s verejnou správou. Poznáte náš názor, chceme, aby Slovensko malo dvojstupňový systém riadenia – ústredné orgány štátnej správy a potom miestna štátna správa. Radi by sme sa zbavili špecializovanej štátnej správy na úrovni krajov, s tým, že všeobecná štátna správa už bola v podobe krajských úradov odstránená.
Záver: Ministerstvo vnímam ako veľmi dynamické, naozaj musím za mnohé veci ministerstvu vnútra, ako tieto veci zvládlo, poďakovať.
Myslím si, že netreba zdôrazňovať, čo je úplne zrejmé nielen z dnešného dňa, ale je to zrejmé aj z nášho spolupôsobenia v slovenskej politike, že minister vnútra a podpredseda vlády má moju plnú dôveru a sme prakticky veľmi blízki spolupracovníci nielen vo vláde, ale sme aj blízki spolupracovníci aj v politickej oblasti.
Z mojej strany je to všetko.
Ďakujem pekne.

Tlačový tajomník
Ďakujem veľmi pekne.
Nech sa páči, pán minister.

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR
Ďakujem.
Ja teda budem veľmi stručný; pre krátkosť času iba doplním, že v mnohých oblastiach sme sa naozaj pohli(?) v tých službách smerom k občanom naozaj ďaleko, myslím, že sme kompletne vymenili zbierku dokladov, ktoré ministerstvo vnútra poskytuje pre občanov. Zaviedli sme dokonca aj mobilné pracoviská, ktoré umožnia práve aj imobilným občanom, aby sa k mnohým dokladom bez problémov dostali. Dnes si môže občan naozaj komfortne a pohodlne vybaviť všetky potreby, ktoré má smerom k nášmu ministerstvu.
Nás teší aj to, že pokles kriminality je predovšetkým v tých trestných činoch, ktoré nevykazujú latentný druh kriminality, to znamená, naozaj sú to krádeže motorových vozidiel, pri ktorých došlo dva roky po sebe k poklesu, to znamená, že naozaj aj tie preventívne aktivity sú. Je pravda to, že sa tomuto zintenzívneniu my jednak nebránime, ale teším sa, že máme v tomto smere aj podporu zo strany samotnej vlády. Tento rok je pripravených už viacero projektov, ktoré by to mohli zlepšiť. Som rád, že jednotlivé policajné zložky sa dotkli aj tých trestných činov, ktoré boli dlhodobo problematické a v ktorých sa nám podarilo možno objasniť niektoré či už z vrážd alebo násilných trestných činov pochádzajúcich z predchádzajúcich rokov, z pohľadu organizovaného zločinu, ale aj citlivých problémov napríklad vraždy Daniela Tupého, kde už k objasneniu trestného činu vlastne dochádza a postupne sa posúvame ďalej.
Ja môžem tiež iba za svoju stranu povedať o spolupracovníkoch, že naozaj sa snažia plniť všetky kritériá, ktoré v rámci programového vyhlásenia vlády boli uložené ministerstvu vnútra, a verím, že do konca volebného obdobia sa nám podarí splniť úplne všetky, pretože naštartované to je dobre.
Ďakujem.

Tlačový tajomník
Nech sa páči, otázky.
Televízia Markíza.

Redaktor, televízia Markíza
Mám tri otázky, prvé dve na pána predsedu vlády: Za tie dva roky ministerstvo vnútra a jeho fungovanie poznačili aj niektoré kauzy. Hneď na začiatku to bola kauza HEDVIGA. Ak sa nemýlim, vtedy sme sa tu naposledy s vami stretli. Dnes, s odstupom času, keď sa ukazuje možno istá politizácia tejto kauzy, povedzme, že z pohľadu ako(?) vyšetrovania a objasnenia celého tohto prípadu neurobili by ste to inak, ako ste vtedy konali? ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)..., keď pán minister informoval o výsledkoch vyšetrovania? ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

Robert Fico, predseda vlády SR
Ja by som nehovoril o kauze. Je to prípad, ktorý treba vyšetriť. Ale ja sa domnievam, že energia, ktorá bola vynaložená na vyšetrenie tohto prípadu, zodpovedala jeho závažnosti. Pokiaľ sa pýtate na to, ako sme reagovali krátko po vzniku tohto prípadu a po tom, čo vznikla aj vláda, treba si uvedomiť, aký tlak bol vyvíjaný na vládu Slovenskej republiky, aké vyjadrenia prichádzali zo zahraničia. Prakticky každý, kto mal občiansky preukaz, sa k tejto téme vyjadroval, útočil na vládu, čo bola situácia, kedy sme museli reagovať a museli sme na to niečo povedať. Veď moje stanovisko poznáte, ja ho znovu zopakujem. Tu boli jasné tendencie zneužiť tento prípad na boj proti vláde. Veď na tom nič nie je, bolo to úplne evidentné, že každý sa pokúšal, kto túto vládu nechcel, využiť tento príklad na také útoky na vládu, že keby sme to nechali tak, tak vláda mohla byť významným spôsobom poškodená. Preto považujem naše reakcie za správne v tom období.
Ja sledujem ten prípad naozaj iba z pozície predsedu vlády, nemám dôvod do neho, ani nemôžem do neho zasahovať, a môžem dnes skonštatovať, že nikto doteraz nevyvrátil zistenia, ktoré prinieslo vyšetrovanie. Ak mám správne informácie, prípad sa nachádza na prokuratúre, ktorá preveruje niektoré veci, polícia s prokuratúrou spolupracuje a čaká sa, čo povie prokuratúra. Ale nikto neprišiel s tým, že by vyvrátil to, čo priniesli vyšetrovatelia a čo bolo aj verejne prezentované. Takže išlo o ochranu záujmov vlády Slovenskej republiky. Ja som odmietal také to politizovanie kauzy, ktoré bolo proti vláde, my sme sa museli v danom prípade brániť. Čiže nemám pocit, že by sme urobili v danom prípade niečo neadekvátne alebo neprijateľné.

Redaktor
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)... na ministerstve vnútra uvažujú o tom, že bude musieť šetriť, lebo ďalšie zdroje nedostane od vlády. ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)... odkladá napríklad nákup pištolí. Dostane ministerstvo vnútra viac peňazí ...? ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

Robert Fico, predseda vlády SR
Pokiaľ ide o ministerstvo vnútra, ministerstvo vnútra nepýtalo nikdy navyše peniaze od štátu a urobilo vážne rozhodnutia. Zoberte si novú platovku, zoberte si nákupy techniky. Veď, ak mám dobré číslo, obnovili v obrovskom množstve motorové vozidlá, myslím, že okolo 800 motorových vozidiel bolo vymenených. Vidím množstvo novej techniky na hasičských staniciach. V tomto zmysle ministerstvo vnútra hospodári dobre, a ja som zatiaľ nepočul, že by minister avizoval nejaký návrh na výrazné zvyšovanie rozpočtu. Každý minister bude bojovať za svoj rozpočet, samozrejme, ale v danom prípade..., určite tak bude robiť aj minister vnútra, veď je to jeho povinnosťou. Ale minister vnútra je realistický politik, ktorý zodpovedá nielen ako minister vnútra za chod ministerstva, ale je podpredsedom vlády, je podpredsedom najsilnejšej politickej strany, to znamená, že uvažuje komplexnejšie ako možno individuálny minister, ktorý nie je tak hlboko zakotvený v politických a vládnych štruktúrach, ako je on. Takže rozhovorov na tému rozpočet, pokiaľ ide o ministerstvo vnútra, sa neobávam, pretože vždy nájdeme rozumnú reč obidvaja, určite sa dohodneme.

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR
Ja možno len jednou vetou doplním, že od nášho nástupu sme – len tak pre zaujímavosť – realizovali viac ako 150 verejných obstarávaní a podľa aktuálnej správy Najvyššieho kontrolného úradu ani jediná kontrolovaná súťaž nevykazovala nedostatky, skôr naopak, dá sa povedať, že také dva príklady uvediem z opačných strán spektra. Keď si zoberieme ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)... ponožky, ktoré sa na ministerstve kupujú, súťaž, ktorá bola v uplynulom vedení uzavretá na 100 miliónov korún, pri tom istom počte, v tom istom sortimente a pri tom istom dodávateľovi, sme uzavreli za 76 miliónov korún, to znamená, o 26(?) miliónov lacnejšie. To isté platí o nových občianskych preukazoch, kde tá istá karta, ten istý čistopis stál predtým 65 korún, dnes stojí 45 korún. To znamená, v obidvoch prípadoch dochádza k výraznému zníženiu cien, aj takýmto šetrením sa nám darí prostriedky alokovať na iné aktivity a priority, ktoré máme, a môžem povedať, že my budeme veľmi radi, ak sa nám podarí obhájiť rozpočet ministerstva vnútra z tohto roku, iba ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)... smerom k inflácii, ale to je otázka, ktorá, ak bude silnejšia priorita, ktorá je určite sociálna v smerovaní vlády ako sociálnemu štátu, my budeme rešpektovať tie princípy, ktoré si vláda prijme.

Robert Fico, predseda vlády SR
My musíme..., prepáčte, ešte k tomuto, ak dovolíte: My musíme tlmiť také by som povedal presvedčenie niektorých ministerstiev, že sú najdôležitejší a že bez nich to nejde. Ako príklad by som uviedol práve ministerstvo obrany. Ak by sme nechali ten rozpočet rásť neúmerným spôsobom napríklad na obnovenie vojenskej techniky, celkom pochopiteľne kričia, že treba obnovovať vojenskú techniku; ja s tým súhlasím, ale čo je dnes prednejšie pre tento štát? Je prednejšie pre tento štát napríklad dnes kúpiť techniku pre hasičov, alebo je prednejšie pre tento štát kúpiť (ja si teraz vymyslím) nejaký raketový systém na ochranu neviem pred kým?! Pre nás je prednejšie dnes určite kupovať vozidlá pre hasičov, pretože ide o službu verejnosti, a to zapadá do koncepcie sociálneho štátu, štátu, ktorý musí v krízových situáciách byť schopný zaintervenovať. My nenechávame ľudí samých na seba, veď vedieme teraz vážnu diskusiu napríklad o leteckej záchrannej službe, ja verím, že prijmeme rozhodnutia. Áno, ak sa majú kupovať nejaké letecké prostriedky, kupujme také letecké prostriedky, ktoré nebudú nosiť len v podnosoch(?) rakety, ale kupujme také letecké prostriedky, ktoré sú schopné poskytovať občanom aj civilné služby. Čiže je to v súlade s konceptom sociálneho štátu, a preto som včera povedal na ministerstve obrany to, čo som povedal. Pokiaľ však pôjde o zabezpečovanie techniky, ktorá je dôležitá pri ochrane života a zdravia, ako je to v prípade Hasičského záchranného zboru, alebo vybavenie elementárne policajtov pištoľami alebo niečím podobným, alebo výbava policajtov, tak to už považujem za niečo, čo zapadá do konceptu sociálneho štátu.

Redaktor
Ak dovolíte, ešte na pána ministra krátka otázka. Bola výzva ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)... na Schengen. ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)... Aká je výzva na tú druhú polovicu a ako chcete reagovať ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR
Samozrejme, tá výzva zo strany predsedu vlády smeruje k tomu, aby sme sa masívnejším(?) spôsobom venovali prevencii ako najlacnejšiemu prostriedku, ktorý by nám dokázal zabezpečiť zníženie kriminality v najcitlivejších bodoch, ktoré sa dotýkajú občanov Slovenskej republiky. Na tú výzvu budeme reagovať opäť aj projektmi, ktoré vlastne máme už spracované, len tým, že v pripomienkovom konaní je úplne nový zákon o prevencii kriminality, ktorý stanoví úplne nové podmienky v rámci prevencie. Ochrana obetí je vlastne na prvom mieste tak v programovom vyhlásení, ako aj v dlhodobej politike strany Smer – Sociálna demokracia. Takže toto sú veci, na ktoré sa budeme naozaj orientovať. Tá hlavná výzva na tieto najbližšie dva roky je vlastne posilnenie prítomnosti i bezpečnostných zložiek pri ochrane občanov, kde vlastne v samotnom výkone služby policajtov v uliciach by malo pribudnúť vlastne o tretinu viac príslušníkov, ako bolo doteraz. Je to vlastne číslo zhruba 1950 policajtov, ktorí by mali pribudnúť v uliciach, keď rátam, že tristo z nich však pôjde predovšetkým do tých vyšetrovacích priestorov, aby sme zvýšili obrátky(?) trestného konania, takže tých 1600 skončí naozaj na tej ulici, ale hlavne projekty pre mimovládne organizácie, ktoré sa zaoberajú ochranami obetí sme zoštvornásobili, napríklad v prípade obchodovania s ľuďmi, kde sme v porovnaní s minulým rokom dali tento rok štvornásobne viac. Takisto kamerové systémy v jednotlivých mestách chceme naďalej rozvíjať, pretože výrazne prispievajú k znižovaniu trestnej činnosti tam, kde sa práve jednotlivé kamerové systémy v jednotlivých mestách nachádzajú, vo výraznej spolupráci so samosprávou. Tých projektov je naozaj veľa. Ale strávili by sme nad nimi asi ďalšiu hodinu, keby sme mali o nich hovoriť dopodrobna.

Tlačový tajomník
Takže posledné dve otázky – denník SME a potom Slovenský rozhlas.
Ďakujem.

Redaktor
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

Robert Fico, predseda vlády SR
Vy vždy zvláštnym spôsobom interpretujete vyjadrenia, ktoré robíme, jednoducho ja som žiadnym spôsobom nezasahoval do činnosti, ani nemám záujem zasahovať do činnosti Policajného zboru. Bola to mimoriadne zaujímavá kauza z pohľadu občana. Ja som sa na to pozeral ako štandardný občan, ako človek, ktorý nemal možnosť zasahovať do vecí. Naviac ja sa stretávam dosť často s pánom Valkom na súdnych pojednávaniach, pretože on zastupuje niektoré médiá, pokiaľ ide o ochranu osobnosti, ak je tam nejaká žaloba. Bola to zaujímavá kauza, a stále je zaujímavá kauza, ak takýto známy človek je predmetom záujmu polície za pomerne závažné podozrenia, ku ktorým vzniklo(?). Nič iné mňa na tomto prípade nezaujíma, ja som vychádzal z toho, že je to kauza, ktorá bude verejnosť zaujímať. A nemal som ani záujem nič iné povedať. K tomu ste potom vy pripísali rôzne ďalšie vyjadrenia....

Redaktor
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

Robert Fico, predseda vlády SR
Áno. A vy ste si to hneď vysvetlili, že ako keby som išiel ovplyvňovať políciu, že čo bude polícia v tejto oblasti robiť.

Redaktor
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...
A druhá vec: Pán minister je spolumajiteľom firmy, ktorá má prenajaté priestory od firmy ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

Robert Fico, predseda vlády SR
Už aj ty si mafián?

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR
To je zaujímavé. Ja by som rád na to odpovedal len možno jednou vetou. Možno by ste sa mohli opýtať predchádzajúcej vlády, pretože my sme tie priestory prenajali ešte v roku 1997, keď nebolo chýru – slychu o žiadnych zoznamoch, ani o ľuďoch na nich, ani tých, ktorí tu budú... Vlastne by ste sa mohli opýtať predchádzajúcej vlády, prečo z Fondu národného majetku zvyšok predala týmto ľuďom.

Redaktor
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR
My sme mali na desať rokov.

Redaktor
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR
Netuším. Ja som v politike šesť rokov, ja tú firmu nevediem, ani nič podobné s ňou v tejto chvíli nemám. Som iba spolumajiteľ. To je v poriadku. Ale to už akože..., môžete sa opýtať konkrétnych manažérov. Ja som prišiel do tej budovy v roku 1997, asi sedem rokov predtým, než sa k tomu..., alebo päť, podľa vašich dátumov, keď takíto ľudia, o ktorých vy hovoríte, sa v tejto budove ocitli.

Redaktor
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

Robert Kaliňák, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Ale to už ja netuším, ja som sa o to nestaral.

Tlačový tajomník
Takže Slovenský rozhlas.

Robert Fico, predseda vlády SR
Na vás sa presne vzťahuje to, čo hovorí Miloš Zeman o novinároch, že presne oddelíte zrno od plevela, a potom uverejníte ten plevel. To je presne typické pre denník SME.
Nech sa páči.

Redaktorka
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)... V poslednej dobe sa dosť rozmnožili prípady ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)... detskej pornografie. Mňa by zaujímalo ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

Robert Kaliňák, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Nielen v oblasti preventívnej, kde, dá sa povedať, že sme zaviedli niekoľko projektov, ktoré sa venujú či už otázkam bezpečnosti na internete, ktorý sa vlastne pomerne dobre rozbieha, to je smerom k ochrane predovšetkým mládeže, projekt zodpovedne.sk, ktorý sa naozaj rozbieha dobrým a atraktívnym spôsobom, a vrátim sa späť aj k tomu, že popri represívnej činnosti, ktorej sa polícia venuje, tak v tejto oblasti je zoznam pomerne rozsiahlych preventívnych programov, ktoré chceme už vlastne tento rok spúšťať, pretože sme naozaj sumu, ktorá nebola obvyklá v tomto smere investovať do prevencie, celkovo do prevencie chceme investovať tento rok viac ako 40 miliónov korún, mohlo by to ísť až k sume 60 miliónov. A práve na tieto oblasti, ktoré sa týkajú či už detskej pornografie, obchodovania s ľuďmi, by malo ísť viac ako 15 miliónov korún, aby sme sa viacej s týmto problémom zoznámili aj smerom k verejnosti, lebo tu najviac platí prevencia.

Tlačový tajomník
Ďakujem veľmi pekne za váš záujem.
Želáme vám dobrý deň!
x x x
prehrať audio Prehrať audio