Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vyhlásenie vlády SR k rozhodnutiu miestneho zastupiteľstva


Vláda SR je znepokojená rozhodnutím miestneho zastupiteľstva o vysťahovaní slovenskej samosprávy zo Slovenského domu v maďarskej obci Mlynky.

Takýto krok možno označiť za porušenie doterajšieho status quo a za zásah do postavenia príslušníkov slovenskej menšiny v Maďarsku. Znepokojujúce je najmä to, že ide o negatívnu tendenciu, ktorá sa už prejavila odstúpením vedenia obce od vydávania dvojjazyčného obecného časopisu, pretváraním profilu káblovej televízie v neprospech menšinového vysielania a znížením národnostného príplatku slovenských pedagógov v obci, v ktorej sa pri poslednom sčítaní k slovenskej menšine prihlásilo 55 % obyvateľov.

Takéto kroky možno hodnotiť len ako snahu o znižovanie existujúceho štandardu menšinových práv.

Vzniknutou situáciou sa zaoberala vláda SR, ktorá iniciovala využitie mechanizmov Zmluvy o dobrých susedských vzťahoch a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou, predovšetkým zmiešanej komisie pre národnostné menšiny. Vláda SR je pripravená v prípade potreby vyčleniť finančné prostriedky na vytvorenie podmienok riadneho fungovania menšinových organizácií a inštitúcií v obci.