Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vyhlásenie Dušana Čaploviča k 20. výročiu Sviečkovej manifestácie


Dňa 25. marca 2008 si pripomíname 20. výročie Sviečkovej manifestácie, jedného z najvýznamnejších verejných prejavov boja za náboženské a občianske práva a slobody v novodobej slovenskej histórii.
Podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič vníma mimoriadny význam tejto udalosti, ktorá bez pochýb zásadným spôsobom prispela k vzniku demokratickej spoločnosti na Slovensku.
Pokojná manifestácia občanov na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí bola jedinečná nielen z pohľadu budúcich celospoločenských zmien, na ktorých počiatku stála, ale aj z pohľadu rastu občianskeho sebavedomia. Solidaritu s ich iniciatívou vyjadrili aj vyspelé demokratické krajiny z celého sveta. Odhodlanie účastníkov tejto pamätnej udalosti bolo a zostáva obdivuhodným a inšpirujúcim ešte aj dnes.
Podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič je presvedčený o tom, že aj v období, keď je Slovenská republika plnohodnotným členom medzinárodného spoločenstva založeného na demokratických hodnotách a rešpektovaní ľudských práv, pripomínanie si takýchto udalostí má stále zmysel a opodstatnenie. Ako nám ukazuje história a súčasnosť, demokratický charakter spoločnosti nie je samozrejmosťou, ale o jeho rozvoj a kvalitu je potrebné neustále usilovať.