Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Stanovisko predsedu vlády SR Roberta Fica v súvislosti s problematikou skládky odpadov v Pezinku


Predseda vlády SR R. Fico sa dnes stretol s primátorom mesta Pezinok O. Solgom, poslancom NR SR J. Čechom a predstaviteľmi občianskej iniciatívy proti výstavbe skládky odpadov v Pezinku. Vzhľadom na závery tohto stretnutia a ťažko pochopiteľný rozsah medializácie problematiky lokálnej skládky odpadu predseda vlády SR R. Fico považuje za potrebné uviesť nasledujúce stanoviská:


Predseda vlády SR odmieta spolitizovanie témy skládky zo strany SDKÚ. Bola to vláda M. Dzurindu, ktorá v roku 1999 odporučila práve Pezinok ako vhodnú lokalitu skládky. Vyjadrenia poslancov SDKÚ, najmä I. Radičovej považuje preto za prejav farizejstva, taký typický pre súčasnú opozíciu.
Aj dnešným stretnutím predseda vlády SR preukázal rešpekt k občianskym iniciatívam v oblasti životného prostredia. Odmieta ale medializáciu výstavby skládky zameranú výslovne proti vláde SR a politickej strane SMER – sociálna demokracia. Verí, že prešetrenie trestného oznámenie prednostu krajského stavebného úradu prinesie vysvetlenie pozadia mediálnych útokov.
Vláda SR vyšla už v stredu minulý týždeň v ústrety požiadavkám mesta Pezinok a občianskej iniciatívy a uložila ministrom životného prostredia a výstavby a regionálneho rozvoja, aby podali podnet na prokuratúru s cieľom preskúmať zákonnosť niektorých rozhodnutí prijatých špecializovanou štátnou správou vo veci skládky. Podnet bol okamžite podaný.
Predseda vlády SR po dnešnom stretnutí s primátorom mesta Pezinok požiadal ministra životného prostredia o ďalšie kroky, ktoré by vylúčili možnosť výstavby skládky pred nadobudnutím právoplatnosti stavebného rozhodnutia. Takéto kroky by mali byť prijaté v najbližších dňoch.
Predseda vlády SR v prípade konštatovania prokuratúry, že v rozhodovaní špecializovanej štátnej správy o skládke došlo k porušenia zákona, pristúpi k vyvodeniu personálnej zodpovednosti. V takom prípade bude zastavený aj celý projekt výstavby lokálnej skládky.
Predseda vlády SR považuje výstavbu lokálnej skládky odpadu za vec miestneho charakteru, najmä vec vzťahu medzi samosprávnymi orgánmi v Bratislave a v Pezinku a okrem sledovania postupu špecializovanej štátnej správe nevidí žiadny dôvod ani oprávnenie zasahovať do tohto vzťahu.
Predsedovi vlády SR nie je zrejmé, čo bolo dôvodom dnešných vyjadrení opozičných lídrov vo veci skládky v Pezinku, keďže vláda SR od minulého týždňa v plnom rozsahu vychádza v ústrety požiadavkám mesta Pezinok a občianskej iniciatívy. Bezradnosť a zúfalstvo opozície nie sú dôvody na bezhraničné urážanie vládnej koalície a jej predstaviteľov a predseda vlády SR verí, že ani dôvodom na bezhraničnú protivládnu medializáciu problematiky lokálnej skládky v Pezinku.


Silvia Glendová, hovorkyňa predsedu vlády SR