Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová pozvala predstaviteľov KOZ


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová pozvala v pondelok 11. októbra 2010 na rokovanie predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov – prezidenta KOZ Miroslava Gazdíka a viceprezidenta KOZ Vladimíra Mojša.

Ako povedala premiérka, v rovnakej ekonomickej situácii ako Slovensko sa nachádzajú aj iné krajiny Európskej únie, a hľadanie riešení nie je jednoduché. Predstaviteľom KOZ vysvetlila a zdôvodnila niektoré z opatrení vlády:

- ochranné balíčky pre nízkopríjmové rodiny.

- posilnenie príjmov nízkopríjmových dôchodcov a mladých rodín

- limity na lieky

- zvýšenie výdavkov na protipovodňový program, na budovanie infraštruktúry a diaľnic, na rodinnú politiku, na vzdelávanie, vedu a výskum


"Nie je pravdou, že táto vláda nemá za cieľ zlepšiť kvalitu života. Všetky opatrenia, ktoré robíme, robíme s týmto cieľom," uviedla I. Radičová. Podľa nej sa ale najprv musí zastaviť výpadok verejných financií.

Prezident KOZ Miroslav Gazdík:

„Budeme veľmi vecne diskutovať o ďalších opatreniach, ktoré bude vláda prijímať. Čaká nás pracovnoprávna legislatíva či sociálne zákony. Verím, že nájdeme spôsob, ako sa dopracovať ku kvalitnej legislatíve - či pracovnoprávnej alebo sociálnej.“

Vláda a odbory majú na niektoré kroky rozdielne názory. Premiérka zdôraznila, že zvýšenie DPH o jedno percento je dočasné riešenie a hneď, ako sa podarí znížiť deficit verejných financií pod 3 percentá, DPH sa zníži na pôvodnú úroveň 19 percent. Okrem toho, lieky, zdravotnícke pomôcky a knihy zostávajú v nižšej sadzbe DPH.

Odbory a zamestnanci majú podľa premiérky právo vyjadriť svoj postoj, aj protestnými akciami. Odborárskych lídrov požiadala, aby protestujúcich na týchto akciách informovali vecne, korektne a pravdivo.

Prezident KOZ Miroslav Gazdík:

„Na protestných zhromaždeniach ľudia prejavovali svoju, dá sa povedať nespokojnosť s balíčkom opatrení. My odbory si uvedomujeme, že vláda to má veľmi zložité, ale nielen slovenská vláda, ale máme aj celoeurópsky rozmer. V piatok bolo rokovanie V4 a potvrdili nám to aj kolegovia z Poľska, Maďarska a Česka. My sme za konsolidáciu verejných zdrojov. Máme trošku iný pohľad na spôsob tak, ako pani premiérka povedala, a hľadáme riešenia.“

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR
 
****