Hodnotiaci rozhovor pre TASR


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová na sklonku roka poskytla agentúre TASR rozhovor, v ktorom hodnotila rok 2010.

Rozhovor je rozčlenený do viacerých článkov:

PREMIÉRKA: Druhý pilier treba stabilizovať, prvý zmeniť (2)


Bratislava 31. decembra (TASR) –Dlhodobá udržateľnosť dôchodkového systému je kvôli očakávanému demografickému vývoju starosťou takmer každej krajiny, vrátane Slovenska. "Preto tak pomáhame mladým rodinám. Keď sa bude rodiť viac detí, z ktorých budú v dospelosti ekonomicky aktívni ľudia – to je základný predpoklad riešenia dôchodkov. Len je to dlhodobé riešenie," priblížila v rozhovore pre TASR premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Na Slovensku sa kvôli dlhodobej udržateľnosti systému pred niekoľkými rokmi uskutočnila dôchodková reforma, v rámci ktorej vznikol aj druhý, tzv. kapitalizačný pilier. Ten je podľa predsedníčky vlády predovšetkým potrebné stabilizovať a "nerobiť nezmyselné zmeny, ktoré ho oslabujú a predlžujú tak prechod na nový systém". Iba takýmto spôsobom sa podľa nej dajú znížiť jeho transformačné náklady.

V priebežnom systéme treba podľa Radičovej zaviesť minimálny dôchodok, ktorý by bol plne solidárne hradený z daní, bez ohľadu na to, kto koľko prispieva na poistnom do systému. Okrem toho by sa malo pri výpočte dôchodkov prejsť k zohľadňovaniu celej pracovnej kariéry. "Súčasný systém vytvára problém a niektorí dôchodcovia majú preto nespravodlivo nízke dôchodky. Započítavanie celej pracovnej kariéry do výpočtu dôchodkov by bolo spravodlivejšie," myslí si premiérka.

Nesúhlasí, naopak, s často spomínanou možnosťou zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Aj keď je to na prvý pohľad lákavé riešenie, malo by sa podľa nej dodržiavať pravidlo, že človek má mať po skončení produktívneho veku na poberanie dôchodku minimálne 15 rokov. "My práve pri súčasnom nastavení na 62 rokov toto spĺňame. Súvisí to so strednou dĺžkou dožitia a bolo by úplne nehorázne a neľudské, keby sme momentálne zvyšovali vek odchodu do dôchodku pri našej dĺžke dožitia," podčiarkla Radičová.

*****

PREMIÉRKA: Už aj pri dvojkoalícii môže partner spôsobiť peklo


Radičová: "Mali sme už vlády, v ktorých bolo neporovnateľne viac politických strán. Mali sme situáciu predchádzajúce štyri roky zloženú koalíciu z troch politických strán a môj predchodca mal okamihy, keď musel použiť vety voči koaličnému partnerovi Vladimírovi Mečiarovi, že ak neustúpi, tak zruší amnestie. Asi to nie je princíp primárne o počte, aj keď aj jeden partner vám môže spôsobiť peklo. Ale je to skôr o tom, ako seriózni sú partneri a ako dodržiavajú dohody."


Bratislava 2. januára (TASR) – Fungovania koalície nie je primárne o počte partnerov, keďže aj len jeden partner môže spôsobiť peklo. Podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) ide o to, nakoľko sú dotyční partneri seriózni.

Pripomenula, že na Slovensku už fungovali vlády, v ktorých pôsobilo neporovnateľne viac subjektov ako je tomu v súčasnosti. Išlo o exekutívu zostavenú Slovenskou demokratickou koalíciou, ktorá vznikla spojením piatich subjektov. Jej súčasťou bola aj Strana maďarskej koalície, zlúčená z troch politických strán. "Za predchádzajúce štyri roky sme mali pri troch koaličných partneroch situáciu, keď môj predchodca musel použiť voči Vladimírovi Mečiarovi vety, že ak neustúpi, tak zruší jeho amnestie," poznamenala v rozhovore pre TASR.

V tejto súvislosti interpretovala slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá na otázku, či je ťažšie viesť pravoľavú alebo stredopravú koalíciu, odpovedala, že to je jedno. Všetko sa odvíja od toho, v akom stave preberá šéf kabinetu krajinu. Radičová upozornila, že je rozdielna situácia, keď je štát v dobrej hospodárskej kondícii a keď je zadlžený, z čoho vyplýva nutnosť prijať také nepopulárne opatrenia, pod ktoré by sa mnohí politici najradšej nepodpisovali.

Na to, o ktorého z koaličných partnerov sa pri podpore svojich rozhodnutí môže najviac oprieť, reagovala, že to závisí od agendy, ktorú má tá-ktorá strana vo svojej kompetencii. "Pochopiteľne, vždy, keď mám otázniky, tak mám zázemie v SDKÚ-DS," ubezpečila s tým, že sa na jej dostatočnú podporu nemôže sťažovať, a to bez ohľadu na fakt, že je iba podpredsedníčkou, pričom SDKÚ-DS šéfuje Mikuláš Dzurinda.

"Mám za sebou vyhraté primárne voľby na lídra, čo je asi najlepšie meradlo podpory medzi členmi strany a pokiaľ hovorím o najužšej spolupráci, tak tá je predovšetkým v rámci nášho ministerského klubu, ktorý sa stretne vždy pred vládou," uzavrela predsedníčka vlády.

*****

PREMIÉRKA: Vládu čaká tento rok množstvo výziev, na ktoré chceme reagovať


Bratislava 3. januára (TASR) – Najväčšími výzvami, na ktoré chce vláda v tomto roku hľadať riešenia, sú nezamestnanosť, regionálne rozdiely, budovanie diaľnic a verejnej infraštruktúry, naštartovanie tvorby pracovných miest s pridanou hodnotou či investície do vzdelávania, inovácií a nových technológií. Cieľom je tiež kvalifikovaná pracovná sila s dostupnou zdravotnou starostlivosťou. "Nehovorím, že to vieme vyriešiť za jeden rok. Budeme ale robiť prvé kroky, aby sme dávali odpovede na tieto výzvy," uviedla v rozhovore pre TASR šéfka vládneho kabinetu Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Zároveň vyjadrila presvedčenie, že sa vláde podarí dodržať stanovený ozdravný plán v oblasti verejných financií. Už v tomto roku by mal ich deficit klesnúť z vlaňajších 7,8 % na necelých 5 % hrubého domáceho produktu (HDP), 3-% strop požadovaný európskymi rozpočtovými pravidlami by sme mali dosiahnuť v roku 2013. "Ak bude fungovať táto vládna koalícia, ak sa nám podarí napĺňať priority, do ktorých sa dáva viac prostriedkov a mali by pomôcť naštartovať rast zamestnanosti a tvorbu pracovných miest, ak sa podarí stabilizovať eurozónu, tak si trúfam povedať, že áno," zdôraznila v súvislosti s dosiahnuteľnosťou tohto cieľa premiérka.

Avizovala tiež snahu o znižovanie odvodového zaťaženia, ktoré je jednou z bariér rastu zamestnanosti a tvorby nových pracovných miest. Riešenie už pripravuje pracovná skupina, ktorú Radičová na tento účel vytvorila. "Zadanie znie – zmeniť reformou odvodové zaťaženie tak, aby sa zvýšil čistý príjem presne zadefinovanej skupiny obyvateľstva a aby sme isté odľahčenie poskytli aj zamestnávateľom. Máme momentálne dva scenáre riešenia. Toto je už vec na koaličné rozhodnutie a zvolám k tomu aj Koaličnú radu," doplnila predsedníčka vlády.

*****

PREMIÉRKA: Moje pôsobenie vo funkcii mi dalo poznanie, ako ťažko sa rodia dohody


Radičová: "Dalo mi to poznanie ako ťažko sa rodia dohody a poznanie, že ešte ťažšie je ich dodržiavať."


Bratislava 6. januára (TASR) – Pôsobenie vo funkcii predsedníčky vlády dalo Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) poznanie, ako ťažko sa rodia dohody, ale aj to, že ich je ešte ťažšie dodržiavať. Reagovala tak na niektoré situácie, keď sa vládny štvorlístok na niečom uzniesol, ale výsledok tomu nakoniec nezodpovedal.

Takýto stav kritizovali aj niektorí koaliční partneri. Predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi sa napríklad vzhľadom na nedodržiavanie dohôd zdalo zbytočné vysedávať na koaličných radách. Po nezvolení spoločného vládneho nominanta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora sa vyjadril, že on bude radšej sedieť so svojou rodinou, ako na rôznych rokovaniach, ktoré aj tak pri realizácii dopadnú inak.

Radičová pripomenula pôvodný dohovor vládnych strán, že sa budú pravidelne stretávať raz za dva týždne, v prípade nutnosti aj častejšie. "Keď ma ktorýkoľvek člen koaličnej rady požiada, že má potrebu si vydiskutovať nejaký problém, zvolám ju, pretože je vždy lepšie sa o téme zhovárať, ako ju nechať kvasiť," vyhlásila v rozhovore pre TASR. S takouto požiadavkou podľa nej prišiel niekoľkokrát aj samotný líder Mosta-Híd. "Na každej koaličnej rade má pán Bugár plný rukáv problémov, ktoré potrebuje prediskutovať," upozornila premiérka s tým, že v takomto systéme práce sa bude pokračovať aj v budúcnosti.

Za prvých šesť mesiacov vládnutia ju potešilo prijatie viacerých protikorupčných zákonov a opatrení, ale aj legislatívnych návrhov zameraných na mladé rodiny, dôchodcov či zdravotne postihnutých ľudí. Vyzdvihla tiež mnohé stretnutia v zahraničí, ako napríklad so šéfkou americkej diplomacie Hillary Clintonovou. Podľa Radičovej si veľmi sadli počas jej pracovnej cesty v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. "Tam to zafungovalo okamžite a vzájomná podpora je veľmi silná," priblížila.

Rovnako kladne zhodnotila i spoluprácu v rámci Vyšehradskej štvorky. Slovenská šéfka exekutívy zaviedla nový mechanizmus, a to ten, že predstavitelia zoskupenia sa spoločne stretávajú pred každým summitom Európskej únie. Častokrát je na nich prítomný tiež predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Na druhej strane premiérke robia starosti dôsledky hospodárskej krízy, s ktorými sa borí nielen Európska únia. "Vôbec ma neteší, že SR musela prijímať ťažký konsolidačný rozpočet. Malú náplasť na ranu sme dostali cez hodnotenie OECD, ktoré pomenovalo, že ideme správnou cestou a väčšinu výziev, ktoré nám dala, máme priamo v programovom vyhlásení," konštatovala s tým, že išlo o veľmi dôležitú spätnú väzbu.

Na základe analýzy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa Slovensko v rámci konsolidačných opatrení vybralo správnou cestou. Generálny tajomník OECD Angelo Gurría v Bratislave vyzdvihol kroky SR, ktoré dávajú silný signál pre trhy, že krajina je otvorená pre obchod a je dobrým miestom pre obchod.