Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová poskytla rozhovor denníku Der Standard



Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová poskytla rozhovor rakúskemu denníku Der Standard. Predsedníčka vlády odpovedala na otázky týkajúce sa dostavby jadrovej elektrárne v Mochovciach. V tejto súvislosti uviedla, že Slovensko je otvorené návrhom rakúskej strany, ktoré prispejú k maximálnemu zvýšeniu bezpečnosti elektrárne, pretože je aj v záujme Slovenska, aby sa už nikdy nezopakoval Černobyľ. Iveta Radičová zároveň skonštatovala, že budeme pokračovať vo výrobe jadrovej energie do takej miery, aby bola zabezpečená energetická sebestačnosť Slovenska.
V zahraničí stále rezonuje slovenské „nie“ pôžičke Grécku. Predsedníčka vlády v rozhovore zdôraznila, že slovenská strana odmieta falošnú solidaritu. Nie je možné zatvárať oči a poskytovať ďalšie pôžičky bez prijímania účinných opatrení voči štátom, ktoré porušujú dohody. Iveta Radičová zopakovala, že zlyhali inštitúcie Európskej únie, a zároveň zlyhal aj Pakt stability ako mechanizmus.
Francúzska vláda rázne zakročila voči rómskym prisťahovalcom na jej území. Keďže aj na území Slovenska riešime rómsku problematiku, predsedníčka vlády odpovedala na otázku, akú koncepciu má Slovenská republika na jej riešenie. „Určite nemáme koncept, ktorý by znamenal objednať lietadlá a vysťahovať Rómov. To nie je koncept a to nie je riešenie“ skonštatovala Iveta Radičová. Slovenská koncepcia pri riešení rómskej otázky podľa nej spočíva v kombinácii postupov centrálnej vlády (prijímanie legislatívnych opatrení) a v aktivite miest a obcí (prostredníctvom terénnych pracovníkov, inštitútu osobitného príjemcu a podobne). Na to, aby akákoľvek koncepcia bola účinná, je nevyhnutné ju dôsledne napĺňať, treba využiť to, čo je overené, čo funguje, uzavrela Iveta Radičová.

Celý rozhovor predsedníčky vlády si môžete prečítať v nemeckom jazyku na nasledovných linkách http://derstandard.at/1282979042279/Atomenergie-Offen-fuer-Vorschlaege-zu-mehr-AKW-Sicherheit a http://www.dradio.de/dlf/sendungen/europaheute/1265389/