Vláda rokovala o riešení dôsledkov povodní


Vláda rokovala o riešení dôsledkov povodní

Ministri na zasadnutí vlády riešili predovšetkým situáciu po povodniach na Slovensku, no robili aj niektoré personálne zmeny. Predsedníčka vlády informovala o obmedzení počtu prísediacich na rokovaniach vlády. Vláda zároveň zrušila funkciu splnomocnenca vlády pre smrečiny a smrekové biotopy. Premiérka Iveta Radičová oznámila, že kvôli tzv. eurovalu zvolala na zajtra mimoriadne zasadnutie vlády.

Na Slovensku ešte stále dochádza k odstraňovaniu dôsledku povodní a veľa rodín sa nemôže vrátiť do svojich domovov. Predsedníčka vlády preto požiadala ministrov zdravotníctva, pôdohospodárstva, dopravy a vnútra o vypracovanie informácie o situácii po povodniach a o predloženie návrhu postupov a riešení pre najbližšie obdobie. Minister financií Ivan Mikloš predložil finančné krytie týchto opatrení. Počas svojej návštevy Bruselu sa Iveta Radičová stretla s predsedom Európskej komisie José Manuelom Barrosom, aby prediskutovali pomoc z fondu solidarity Európskej únie. Slovensko pošle oficiálnu žiadosť zajtra alebo pozajtra, v posledný možný termín, do ktorého bolo možné o finančnú pomoc požiadať. Z dvadsiatich miliónov eur, ktoré boli použité na okamžité vyplatenie pre ľudí postihnutých povodňami na zabezpečenie základných životných potrieb zostalo ešte päť miliónov eur, ktoré podľa slov ministra vnútra budú použité na opravu infraštruktúry.

Vláda deklarovala, že sa postará o ľudí a nenechá ich v tomto nešťastí osamotených. Predsedníčka vlády má zajtra naplánované stretnutie so županmi a zástupcami ZMOSU, aby prerokovali požiadavky samosprávy aj v súvislosti s povodňami a v piatok Iveta Radičová navštívi obce na východe Slovenska, ktoré boli povodňami najviac postihnuté.




uvsr_20100714_2.rokovanie-tk



 

Tlačová konferencia po 2. rokovaní vlády

Už ste hodnotili Priemerné hodnotenie: 2.94