Ohlasy na summit V4 v Bratislave


Rakúske a nemecké médiá informovali o výročnom summite V4 v Bratislave, na ktorom sa ako čestný hosť zúčastnil rakúsky kancelár W. Faymann, nemecká kancelárka A. Merkelová či ukrajinský premiér M. Azarov.

Wiener Zeitung, 15. 2. 2011

Krízový manažment ovplyvňuje Vyšehradský summit v Bratislave

Rakúsky denník píše, že podľa oficiálnych vyhlásení chce A. Merkelová prejaviť združeniu V4 osobitnú priazeň. Pri konzultáciách medzi A. Merkelovou a W. Faymannom s kolegami z V4 ide o o otázky energetickej bezpečnosti, Východného partnerstva, Európskej susedskej politiky ako aj regionálnej spolupráce v oblasti krízového manažmentu.

Der Standard, 15. 2. 2011

Rozšírený summit strednej Európy

Summit je podľa premiérky I. Radičovej príležitosťou demonštrovať schopnosť líderstva. Z tém ako energetická bezpečnosť, dlhová kríza a Východné partnerstvo urobila priority slovenského predsedníctva vo V4. Popri tom by mali byť tri partnerské krajiny (Rakúsko, Nemecko, Ukrajina) zaangažované do vypracovania cezhraničných scenárov pri katastrofách a ich riešení.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 16. 2. 2011

Vyšehradské stretnutie: EÚ má zabrániť stúpajúcim cenám

Nemecký denník informoval o hlavných témach stretnutia predsedov vlád V4. Zároveň uviedol, že spolková kancelárka A. Merkelová počas stretnutia prisľúbila, že Nemecko sa zasadí za jednotný postup EÚ k problematike rastu cien potravín a surovín. Autor článku tiež spomenul, že ukrajinský predseda vlády odmietol podpísať spoločné vyhlásenie odsudzujúce situáciu v Bielorusku.

Financial Times Deutschland, 16. 2. 2011

Nežné podanie rúk

Denník informuje o "ocenení" fungovania V4 a cituje A. Merkelovú, podľa ktorej zoskupenie V4 poukazuje na to, že demokracia a rešpektovanie ľudských práv nie sú samozrejmosťou a že z týchto pôvodne totalitne riadených štátov sa stala stabilná a spoľahlivá súčasť Európskej únie.

STERN, 15. 2. 2011

Východoeurópske krajiny kritizujú voľby v Bielorusku

STERN sa zameral na spoločné vyhlásenie predsedov vlád, ktorým jednotlivé krajiny, okrem Ukrajiny, odsudzujú kroky Alexandra Lukašenka v kontexte vývoja posledných udalostí.

Deutschlandfunk, 15. 2. 2011

Merkelová pricestuje na jubilejný summit k podpisu Vyšehradskej dohody do Bratislavy

Nemecká rozhlasová stanica v predstihu informovala o stretnutí predsedov vlád krajín V4, Nemecka, Rakúska a Ukrajiny. Poslucháčov upozornila na hlavné témy stretnutia, ku ktorým okrem iného patrila aj susedská politika.

Hamburger Abendblatt, 16. 2. 2011

Radičová prijala Merkelovú pri príležitosti jubilejného summitu V4

Hamburger Abendblatt približuje čitateľom históriu vzniku V4. Cituje kancelárku Angelu Merkelovú, podľa ktorej zoskupenie krajín V4 môže fungovať ako most Európskej únie k východnejšie položeným krajinám.