Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová si prezrela archeologické nálezisko v areáli Bratislavského hradu


Vo štvrtok 21. októbra 2010 si predsedníčka vlády SR Iveta Radičová prezrela archeologické nálezisko v areáli Bratislavského hradu. Archeológovia tam v priebehu rokov 2008 až 2010 objavili unikátny komplex najstarších kamenných architektúr z 1. storočia n. l., ktoré súvisia s osídlením akropoly keltského oppida na hradnom kopci. Nález získal popularitu u verejnosti najmä vďaka objavenému pokladu zlatých a strieborných mincí z rímskeho objektu v zimnej jazdiarni.



Predsedníčku vlády príjemne prekvapil rozsah archeologického nálezu: „Našli sme našu dávnu históriu o ktorej sme doposiaľ netušili, 1. storočie pred Kristom, obrovské oppidum, ktoré sa ťahalo s ďalšími obytnými domami až po dnešný úrad vlády“.



Zároveň poznamenala, že keby neexistoval zámer postaviť v areáli hradu podzemné garáže, takýto nález by sme neobjavili. Archeológov ubezpečila, že bude rokovať s členmi vlády aj s predsedom NR SR a pokúsi sa urobiť maximum na pokračovanie archeologických prác, keďže výskum hradu sa ešte neskončil. Ako predsedníčka vlády SR v tejto súvislosti dodala, „toto by bol hriech vymeniť za garáže“.



Archeológovia hovoria, že nálezy z tohto výskumu prekonali všetky očakávania. Podľa nich už teraz môžeme hovoriť o jedinečnom objave, ktorý potvrdzuje dôležitosť bratislavského hradného kopca v pravekej, starovekej a stredovekej minulosti Slovenska.

*****

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

uvsr_20101021_Brífing predsedníčky vlády pri vykopávkach na Bratislavskom hrade



 

Brífing predsedníčky vlády pri vykopávkach na Bratislavskom hrade