Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová prijala zástupcov združení na ochranu životného prostredia


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová vo štvrtok 2.septembra 2010 prijala zástupcov slovenských environmentálnych mimovládnych organizácií – Greenpeace, Priatelia Zeme, Slovenská klimatická koalícia, Ekofórum, Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy, Centrum environmentálnych aktivít, Slovenská ornitologická spoločnosť. Ochranárov ubezpečila, že kvalita života občanov je pre ňu jednou z osobných priorít.

Environmentalisti privítali plány na obnovenie ministerstva životného prostredia a zdôraznili, že na jeho čele by mal byť človek odborne zdatný, zorientovaný v problematike a bez konfliktu záujmov v tejto oblasti. Podľa ich názoru sú v rezorte životného prostredia potrebné reformy a systémové zmeny. „Nestačí samotné obnovenie rezortu, ale mali by v ňom pracovať odborníci, ktorí vyjdú z férových konkurzov, budú chránení proti politickým tlakom a súčasne budú niesť osobnú zodpovednosť za svoje rozhodnutia“, Elena Pätoprstá, protikorupčná pracovná skupina Ekofóra.

Premiérka i ochranári sa zhodli sa na tom, že systém ochrany životného prostredia musí byť moderný, transparentný a efektívny. „Očakávame od tejto vlády, že bude rešpektovať právo občanov na spoluúčasť pri rozhodovaní o témach, súvisiacich s kvalitou ich života.“ Roman Havlíček, organizácia Priatelia Zeme – CEPA.

xxxxx

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR


prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu