Vyhlásenie predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej k poslaneckej imunite


Je len jeden dôvod na odmietanie zúženia poslaneckej imunity. Tým je porušovanie zákona. Čestný a slušný poslanec sa nemá čoho báť a nemá dôvod byť privilegovaný, povedala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová v reakcii na dnešné hlasovanie v Národnej rade SR, v ktorom väčšina opozičných poslancov odmietla návrh na zúženie trestnoprávnej imunity poslancov a sudcov.

Podľa predsedníčky vlády SR má mať poslanec Národnej rady SR vytvorený priestor na výkon mandátu, teda slobodne reprezentovať záujmy a potreby občanov. Ale vo všetkých ostatných oblastiach sa má riadiť zákonmi, ktoré sám schvaľuje, alebo predkladá. Tým prispieva k podpore a budovaniu právneho štátu, aj k tvorbe demokratických pravidiel a princípov spravodlivosti.

Cieľom predsedníčky vlády SR zostáva zúženie priestupkovej imunity, ktoré si nevyžaduje ústavnú väčšinu hlasov poslancov Národnej rady SR. Návrh zákona vznikne na základe dohody štyroch koaličných poslaneckých klubov. Vzhľadom na to, že pôjde o úplne novú úpravu, návrh zákona prejde riadnym legislatívnym procesom na pôde Národnej rady SR.

*****


Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR