Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová sa poďakovala slovenským vojakom za vykonanú prácu v misii KFOR v Kosove


Vážený pán minister, vážený pán veliteľ, milí a drahí vojaci,

len pred pár dňami sme si na pamiatku prvých víťazných bojov slovenských dobrovoľníkov 22. septembra 1848 v bitke pri Brezovej pod Bradlom pripomenuli Deň ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktoré v tomto roku zaznamenali 17. výročie svojho vzniku. Je mi cťou, že aj v tejto súvislosti sa dnes môžem prihovoriť všetkým vám práve na tomto mieste, kde vy - naši vojaci - statočne a odvážne plníte úlohy Slovenskej republiky ako člena medzinárodného spoločenstva vedomého si svojho podielu zodpovednosti za medzinárodnú bezpečnosť a stabilitu. Tak vnímame aj našu účasť na operácii KFOR v Kosove, ktorá prispieva k posilneniu bezpečnosti v pohraničnej oblasti Kosova s Macedónskom a Albánskom a vďaka ktorej dochádza k zabráneniu etnických nepokojov, k eliminácii kriminálnej činnosti a narušovania pokojného politického vývoja v tomto regióne.

Zhodou okolností sa aj naše aktívne partnerstvo na operácii KFOR datuje od septembra, keďže Ozbrojené sily Slovenskej republiky tu pôsobia už od 7. 9. 1999. Spočiatku prostredníctvom ženijnej jednotky v počte 40 vojakov v rámci rakúskeho práporu AUSCON/KFOR. V KFOR-e sa už odvtedy vystriedalo 66 slovenských žien a 1938 slovenských mužov v uniformách. V histórii nášho pôsobenia v rámci operácie KFOR chcem vyzdvihnúť výraznú líniu česko-slovenskej vzájomnosti, lebo aj tu sa napĺňa cesta priateľstva a spolupráce našich blízkych národov, ktorú jednoznačne dokumentuje úspešné pôsobenie spoločného česko-slovenského práporu. Dovoľte mi stručné pripomenutie niekoľkých medzníkov našej vojenskej misie v Kosove:

Od februára 2002 pôsobila na základe dohody medzi Ministerstvom obrany SR a Ministerstvom obrany ČR v operácii KFOR mechanizovaná rota ozbrojených síl SR v rámci spoločného česko-slovenského mechanizovaného práporu ako súčasť operácie „Joint Guardian“ mnohonárodnej brigády Stred pod operačným velením Fínska.

Od 1. septembra 2002 prevzal prápor zodpovednosť za časť priestoru švédskeho práporu. Operačný priestor sa tým zväčšil zo 435 km2 na 880 km2.

Od roku 2006 po rozdelení spoločného česko-slovenského mechanizovaného práporu, je mechanizovaná rota Ozbrojených síl SR v operácii KFOR zodpovedná za vlastný operačný priestor v okolí mesta Obilič.

Od decembra 2007 do júna 2008 slúžili v rámci operácie KFOR aj dva modernizované slovenské transportné vrtuľníky Mi-17, ktoré zabezpečovali prepravu osôb a materiálu, vykonávanie prieskumných a monitorovacích letov.

Od júla 2008 Ozbrojené sily SR rozšírili svoju účasť v operácii o štyroch štábnych dôstojníkov a jedného dôstojníka vo veliteľstve KFOR, čím bol celkový tabuľkový počet zvýšený na 140 príslušníkov Ozbrojených síl SR a Ministerstva obrany SR.

Región západného Balkánu patrí k hlavným záujmom a prioritám slovenskej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Vážime si a oceňujeme vaše nasadenie a odhodlanie pri plnení náročných úloh pre zaistenie bezpečného prostredia na území Kosova. Je aj vašou zásluhou, že podľa hodnotenia predstaviteľov KFOR umožňuje bezpečnostná situácia ukončenie činnosti nášho vojenského kontingentu v Kosove. Sme si však vedomí našej spoluzodpovednosti za mierový rozvoj tohto regiónu, ktorého budúcnosť vidíme v Európskej únii. Ako členská krajina Severoatlantickej aliancie budeme preto aj po ukončení našej vojenskej misie naďalej podporovať aktivity KFOR.

Ani pri tejto slávnostnej chvíli si nemôžeme nepripomenúť a neuctiť si pamiatku našich hrdinov, ktorí zahynuli pri plnení úloh a obetovali svoj život pre druhých. Na ich hrdinstvo, odvahu a statočnosť nemôžeme zabudnúť!

Je príznačné, že keď hovoríme o odvahe a hrdinstve, máme sklon o nich uvažovať hlavne v súvislostiach s vojenskou terminológiou. Winston Churchill považoval odvahu za „prvú spomedzi ľudských vlastností, pretože ona ručí za úspech všetkých ostatných“. Touto cnosťou sa môžete právom pýšiť a my môžeme byť na vás právom hrdí.

Dovoľte mi, aby som Vám zapriala veľa zdravia, šťastný návrat domov, k vašim rodinám a blízkym, všetko najlepšie v osobnom živote, ale aj pevnú vôľu pri plnení ďalších zodpovedných a náročných úloh v mene Slovenskej republiky!

Vy, naši vojaci, ste muži činu, dovoľte teda aj mne, prejsť od slov k činom a odovzdať vám tieto medaily v mene vlády SR, ale aj v mene našich občanov, ktorých záujmy reprezentujete. Prijmite ich, prosím, ako symbol vďaky a úcty!

Ďakujeme vám!