07.04.2009

Tlačové vyhlásenie splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity k Medzinárodnému dňu Rómov

Deň 8. apríl ako Medzinárodný deň Rómov oslavuje rómska komunita od roku 1990. Za medzinárodný sviatok ho uznali účastníci IV. kongresu Internacional Romani Union (IRU) vo Varšave ako svoj pamätný deň na počesť prvého celosvetového stretnutia Rómov v dňoch 8. – 12. apríla 1971 v Orpingtone pri Londýne.
Tento sviatok nie je pre nás Rómov, len príležitosťou na spomienky. Jeho posolstvom je stále viac aktuálna výzva k súčasným politikom, k občianskej spoločnosti, k tomu, aby sa Rómovia ako momentálne jedna z najväčších minorít  Európy stali rovnocennými občanmi v tej krajine, v ktorej sa narodili, v ktorej sa cítia doma. My, Rómovia, žijeme v Európe takmer tisíc rokov, sme však nielen nepoznaní, ale predovšetkým opradení nánosmi predsudkov, ktoré bránia  generáciám v ich rovnocennom reálnom spoločenskom uplatnení.
 
Slovenská republika je krajinou, ktorá  Medzinárodný deň Rómov oslavuje od roku 1990. Aj keď sme mladou krajinou, postupnými krokmi budujeme na pevných pilieroch demokratické a pluralitné zmýšľanie našich občanov vo vzťahu k akceptácii postavenia národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v našej  krajine.
Ja, ako splnomocnenec vlády pre rómske komunity, nielen  v tento deň využívam možnosť apelovať na všetkých dobrých, múdrych ľudí, politikov, ktorí môžu pomôcť našim Rómom a vnímať ich ako rovnocenných občanov.
 
Život v Rómskych osadách je ťažký, jej obyvatelia žijú pod hranicami biedy. Moje postavenie beriem ako poslanie, svojím každodenným konaním sa  snažím najmä vo vzťahu k rómskym deťom, budúcim mamičkám, ktoré žijú v rómskych osadách rozhodovať múdro, vecne, aby sme aj politickým rozhodovaním, konaním  pripravili pre nich lepšiu budúcnosť, iný zmysel života a predovšetkým rovnocennejšiu cestu do občianskej spoločnosti.
 Moja dennodenná práca pre Rómsku národnostnú menšinu je  najťažším, čo ma v mojom živote postretlo, vnímam to ako osobnú výzvu ako pomôcť svojmu národu a tým celej spoločnosti
Medzinárodný deň Rómov nech je pre nás dňom, v ktorý nahlas povieme všetkým, že My, Rómovia, tvoríme neoddeliteľnú súčasť Slovenskej republiky, sme hrdí, kde sme sa narodili a kým sme.
Dovoľte mi aby som skončila výrokom múdreho Vergília: „Sama poznám nešťastie dobre a učím sa pomáhať biednym“