16.05.2006

Tlačová správa - Medzinárodná konferencia v Bukurešti

Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Klára Orgovánová sa v dňoch 4.mája - 5.mája 2006 zúčastnila dvojdňovej Medzinárodnej konferencie o realizácii a harmonizácii národných politík pre Rómov, Sintov a kočovníkov v Bukurešti. Témou konferencie bola súčasná situácia v realizovaní štátnych politík na národnej a lokálnej úrovni v oblasti bývania, zamestnanosti a polície. Na konferencii sa prezentovali aj najúspešnejšie realizované programy a príklady s ohľadom na odporúčania Akčného plánu zlepšovania situácie Rómov a Sintov, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, dôležitých právnych nástrojov a odporúčaní Rady Európy a Európskej únie či medzinárodných iniciatív ako Dekáda začleňovania rómskej populácie.
Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity vystúpila na konferencii s príspevkom, ktorého témou bolo bývanie marginalizovaných skupín. V príspevku poukázala na to, že obyvatelia v rómskych osadách žijú pod úrovňou bývania majoritného obyvateľstva. Na základe Programu podpory výstavby obecných nájomných bytov nižšieho štandardu určených pre bývanie občanov v hmotnej núdzi ako i technickej vybavenosti v rómskych osadách sa v prešovskom, košickom a banskobystrickom regióne postavilo 1265 bytov nižšieho štandardu. V roku 2006 sa na financovanie tohto typu bytov vyčlenilo 143 miliónov korún.
Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity zdôraznila, že je dôležité, aby obyvatelia rómskych osád mali zabezpečený prístup k základnej infraštruktúre, pitnej vode a mali jasné vlastnícke vzťahy k pozemkom. Okrem toho považuje za potrebné vytvoriť lepšie podmienky pre rómskych podnikateľov v rámci verejného zaobstarávania, aby mohli viac participovať na výstavbe bytov.

Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity, 9.5. 2006