29.07.2005

Tlačová správa - Výsledky projektu diskusií o tolerancii a multikulturalizme na školách

Projekt diskusií o tolerancii a multikulturalizme so žiakmi druhého stupňa základných škôl a študentmi stredných škôl bol iniciovaný Úradom splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity (USVRK) a realizovalo ho Centrum prevencie a riešenia konfliktov (PDCS) s odbornou a finančnou podporou USVRK.

Realizačná fáza projektu prebiehala od 26. mája 2005 do 16. júna 2005. Do projektu sa zapojilo 34 škôl všetkých typov v 6 samosprávnych krajoch (Košický, Prešovský, Banskobystrický, Žilinský, Nitriansky a Bratislavský) a v 13 mestách. Diskusií sa spolu zúčastnilo vyše 1200 študentov a žiakov.

Hlavným zámerom projektu bolo prezentovanie problematiky interetnických vzťahov na Slovensku a stimulovanie diskusie o možnostiach nekonfliktného a vzájomne obohacujúceho spolužitia rôznych skupín na lokálnej úrovni. Pozornosť cieľovej skupiny bola upriamená predovšetkým na otázku integrácie rómskych komunít s prihliadnutím na špecifiká regiónu. Zmiešané dvojice facilitátorov z radov vysokoškolských študentov a absolventov viedli žiakov kreatívnou a nenásilnou formou k akceptovaniu idey tolerancie a rešpektovania kultúrnej rôznosti. Diskusie neboli prednáškami, dôraz sa kládol na dialóg a aktívnu participáciu. Študenti boli zapájaní do rolových a situačných hier, vďaka ktorým mali možnosť spoznať vnímanie a myslenie ľudí s inou kultúrou, životným štýlom či sociálnou situáciou a zamyslieť sa tak nad svojimi vlastnými postojmi k týmto skupinám.

* * * *
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity