21.01.2004

Tlačová správa - Otvorenie triedy s vyučovaním romistiky

Vedenie Gymnázia Jura Hronca v Bratislave a splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity si Vám dovoľujú oznámiť, že v školskom roku 2004/2005 vznikne na Gymnáziu Jura Hronca jedna btrieda päťročného bilingválneho slovensko-anglického štúdia s vyučovaním romistiky a predmetov verejnej správy.
O prijatie sa môžu uchádzať žiaci ôsmeho a deviateho ročníka ZŠ z celého Slovenska, bez ohľadu na národnosť alebo etnickú príslušnosť. Prihlášky je potrebné podať do 15. februára 2004 riaditeľovi ZŠ, ktorú žiak navštevuje. Talentová prijímacia skúška sa bude konať 16. marca 2004. Okrem vedomostí zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky budú overované aj všeobecné intelektové a osobnostné predpoklady pre štúdium na strednej škole.
Perspektívnou ambíciou je ponúknuť tento program aj zahraničným študentom, najmä zo strednej Európy. Zo širšieho spoločenského hľadiska má tento študijný program ambíciu vychovať odborníkov s možnosťou uplatnenia sa vo verejnom sektore v Slovenskej republike ako i v medzinárodných organizáciách.
Prvý ročník štúdia je zameraný na intenzívnu výučbu angličtiny (20 vyučovacích hodín týždenne), pretože táto bude vyučovacím jazykom niektorých predmetov v ďalších ročníkoch. V rámci romistiky sa žiaci budú učiť rómsky jazyk a oboznámia sa s rómskou literatúrou, dejinami Rómov, ich kultúrou a tradíciami. V rámci predmetov verejnej správy získajú základné poznatky z oblastí: sociálne kurátorstvo, sociálna práca vo verejnej správe, ústavné právo, občianske právo, rodinné právo, pracovné právo, správne právo, trestné právo, právo sociálneho zabezpečenia.
O novom študijnom programe sa môžete informovať aj na e-mailovej adrese: munkova@gjh.sk