14.11.2002

Tlačová správa - 1. Novinarska sutaz Baroro

Slávnostným vyhodnotením novinárskej súťaže Baroro-Kamienok, ukončila v stredu podvečer projekt "Program budovania kapacít Sekretariátu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity" podporeného grantom Svetovej banky splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Klára Orgovánová.


Do 1. ročníka súťaže sa zapojili novinári s takmer 50 príspevkami, ktoré súťažili v dvoch kategóriách: tlač a elektronické médiá.

V kategórii elektronické médiá porota prvé miesto neudelila, druhé miesto získala Iveta Bognárová zo Slovenského rozhlasu za príspevok Impresie-Rómovia a tretie miesto obsadila Stanislava Jonášová z TV Ozarea vo Veľkom Krtíši za príspevok Rekvalifikačné kurzy.

V kategórii tlač patrí prvá priečka kolektívu autorov Rómskej tlačovej agentúry - Kristíne Magdolenovej, Márii Horňákovej a Marekovi Pompovi za príspevok Strach pred strachom, ktorý bol uverejnený v týždenníku Domino Fórum.

O druhé miesto sa delia dva príspevky: Zober si ma domov od Moniky Mikulcovej z týždenníka Plus 7 dní a príspevok redaktora Národnej obrody Joža T. Schöna Z vojny úžerníkov a autičkárov profitujú aj policajti. Tretie miesto patrí novinárke Romano Nevo ľil Denise Havrľovej za mozaiku rozhovorov s názvom Nepovažujem sa za duchovného guru. Som úplne normálna, tak ako ostatní.

Súťaž bola poslednou aktivitou podporenou grantom Svetovej banky, v rámci ktorého sa v rokoch 2001 - 2002 uskutočnil audit dovtedajšej činnosti Sekretariátu, na základe ktorého bola prostredníctvom výberového konania menovaná na post splnomocnenkyne Klára Orgovánová, posilnili sa kapacity a technické vybavenie Sekretariátu v Bratislave, otvorila sa regionálna kancelária v Prešove, a uskutočnilo takmer 50 vzdelávacích podujatí. Patrili medzi ne kurzy, školenia, prednášky, koordinačné a prípravné stretnutia, ktorých cieľom bola príprava strategických materiálov na rokovanie vlády, odborné posilnenie pracovníkov Sekretariátu a jeho spolupracovníkov, nadviazanie kontaktov a vzdelávanie aktivistov, pracovníkov verejnej správy. Súčasťou projektu bola aj práca s médiami a verejnosťou, v rámci ktorej vynikla kampaň Čačipen - Pravda. Grant v celkovej sume 278 300 USD nielen bezprostredne technicky a finančne pomohol posilniť kapacity Sekretariátu, ale naštartoval množstvo aktivít a spoluprácu, ktorej výsledky sa budú prejavovať i v budúcnosti.


Úrad vlády Slovenskej republiky, Sekretariát splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity



si Vás dovoľujú pozvať na vyhodnotenie projektu


Program budovania kapacít
Sekretariátu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity
podporeného grantom Svetovej banky, ktorý sa uskutoční


dňa 6. novembra 2002 o 14.00 h vo V-klube na námestí SNP 12 v Bratislave


Súčasťou podujatia bude aj premietanie dokumentárneho filmu o účasti rómskych aktivistov v USA a vyhodnotenie novinárskej súťaže BARORO - KAMIENOK.