14.06.2002

Tlačová správa - Závery prvého seminára v rámci Phare twinningového programu

Dnes sa v Bratislave skončil dvojdňový seminár o zlepšení postavenia Rómov na Slovensku, ktorý organizoval Michel Digne, twinningový poradca pri Sekretariáte splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity.
Zahraniční experti po konzultáciách s domácimi odborníkmi zhodnotili programy, ktoré boli doteraz na Slovensku realizované v oblasti zamestnanosti, vzdelávania, bývania a zdravia, a zároveň navrhli odporúčania pre vylepšenie existujúcej vládnej stratégie na riešenie problémov rómskych komunít.
Pracovná skupina, ktorá sa zaoberala zamestnanosťou zdôraznila, že Rómovia by mali byť intenzívnejšie zapájaní do budovania vlastných domov. Rovnako, štát by mal motivovať stavebné firmy, ktoré tieto projekty realizujú, aby prednostne zamestnávali Rómov. Experti tiež navrhli, aby sa venovala väčšia pozornosť odbornej príprave Rómov.
V oblasti bývania odborníci dospeli k nutnosti zefektívniť informovanie starostov o všetkých možnostiach podpory (či už štátnej alebo zahraničnej). Taktiež je potrebné revitalizovať bytový fond.
Keďže v rómskych komunitách je štvornásobne väčšia chorobnosť ako u majority, skupina, ktorá sa venovala problémom zdravia odporúča priblížiť prístup k lekárskej starostlivosti, zlepšiť vzťahy rómsky pacient – lekár a v krízových oblastiach rozšíriť očkovania aj o nepovinné. Ako kľúčové sa ukazuje aj posilnenie zdravotnej výchovy na všetkých úrovniach.
Vo sfére vzdelávania by prvým krokom malo byť prijatie aktualizovanej koncepcie vzdelávania rómskych detí. Zintenzívniť by sa mala predškolská príprava a programy zamerané na matku a dieťa.
Záver, na ktorom sa zhodli všetky štyri pracovné skupiny, je potreba databázy všetkých doteraz rozbehnutých projektov vzťahujúcich sa k rómskym komunitám.


V Bratislave 14.6.2002


Lucia Najšlová
koordinátorka pre styk s verejnosťou a médiami
Sekretariát splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity