03.04.2002

Tlačová správa - Semináre k Správe o chudobe a prosperite Rómov

Semináre k Správe o chudobe a prosperite Rómov
(tlačová správa)
V Bratislave, 5. apríla 2002

Svetová banka v spolupráci s nadáciami S.P.A.C.E., INEKO a Nadáciou otvorenej spoločnosti uskutočnila sociologický výskum o Rómoch na Slovensku, ktorého výsledky sú zhrnuté v správe „Chudoba Rómov a sociálna starostlivosť o nich v Slovenskej republike“. Štúdia konštatuje, že aj napriek tomu, že Rómovia tvoria takmer 10 percent populácie Slovenska a napriek tomu, že problematika Rómov zohráva významnú úlohu v zahraničnej, domácej i regionálnej politike, existuje zatiaľ málo odborných publikácií a informácií o systéme vzdelávania Rómov, ich zamestnanosti, podmienkach bývania, zdravotnej starostlivosti, a obmedzenosti prístupu k životu v občianskej spoločnosti.
Závery Správy budú v rámci Slovenskej republiky prezentované na troch seminároch. (Dovoľujeme si upozorniť, že tieto podujatia nie sú vzhľadom na kapacitné obmedzenia určené širokej verejnosti, teda ani zástupcom médií.)
Cieľmi seminárov, ktoré sa uskutočnia
- v Poprade dňa 9. apríla 2002 o 10 .00 hod v kongresovom centre hotela Poprad,
- v Prešove dňa 10. apríla 2002 o 11 .00 hod v zasadačke Krajského úradu Prešov, Mierová 3,
- v Bratislave dňa 11. apríla 2002 o 12. 00 hod. v kinosále Národnej rady Slovenskej republiky,
je prezentácia záverov Správy, výmena názorov a konštruktívna diskusia, ktorá prispeje k návrhom zlepšenia situácie rómskej národnostnej menšiny. Správa, ktorú budú prezentovať experti Svetovej banky a spoluautori z príslušných slovenských nadácií, prináša návrh opatrení na zlepšenie situácie Rómov v oblasti podmienok bývania, rozšírenia pracovných miest, zvýšenia vzdelanostnej úrovne, prístupu k zdravotnej starostlivosti pre Rómov žijúcich vo vzdialených oblastiach a opatrení na elimináciu sociálneho vylúčenia prostredníctvom prijímania protidiskriminačnej legislatívy.

Po seminároch budú nasledovať tlačové konferencie, ktoré sa uskutočnia
- v Prešove dňa 10. apríla 2002 o 14.30 hod v tlačovom stredisku KÚ Prešov
- v Bratislave dňa 11. apríla 2002 o 14.15 hod v kinosále NR SR

V prípade záujmu o ďalšie informácie ohľadne seminárov a tlačových konferencií je možné kontaktovať pani Agnes Horváthovú, agnes.horvathova@strategy.gov.sk, tel.č.02/59 364 306.