01.03.2002

Tlačová správa - Prvé zasadnutie Poradného zboru splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity

Prvé zasadnutie Poradného zboru splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity
(tlačová správa)
V Bratislave, 28. februára 2002

Diskusiou o materiáloch Sekretariátu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity, ktoré sú predkladané na rokovania vlády SR sa oficiálne začala činnosť Poradného zboru splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. Na prvom zasadnutí tohto kolégia, ktoré sa včera uskutočnilo v Bratislave, splnomocnenkyňa vlády SR Klára Orgovánová členom Poradného zboru prisľúbila informovanie a možnosť pripomienkovania všetkých zásadných materiálov, na ktorých jej úrad pracuje.
K. Orgovánová oboznámila Poradný zbor s novým štatútom Splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Ten však nie je na zvládnutie množstva problémov rómskych komunít dostačujúci. Poradný zbor bude preto spolu so splnomocnenkyňou vlády presadzovať zriadenie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zo zákona, tak, aby mal vlastnú kapitolu v štátnom rozpočte a mohol efektívnejšie plánovať využitie financií určených pre rozvoj rómskych komunít.
Ďalšími dôležitými otázkami, ktoré Poradný zbor prerokoval bol komplexný program rozvoja rómskych osád, program terénnych sociálnych pracovníkov a projekty na rozvoj vzdelávania Rómov. Informovala tiež o stave príprav rekodifikácie rómskeho jazyka a o programe rozvoja bytovej politiky Rómov z najviac zaostalých rómskych komunít. Splnomocnenkyňa vlády SR informovala aj o plánovanom využití financií určených na rozvoj rómskych komunít na rok 2002. Ako návrh na posúdenie predložila tiež projekt na vytvorenie bilingválneho slovensko-anglického gymnázia s vyučovaním romistiky a čiastočným zameraním na verejnú správu. Takáto škola by sa mohla postupne medzinárodnou školou za účasti študentov zo Slovenska, Rakúska, Česka, Maďarska a Poľska.
Členmi Poradného zboru je 24 osobností z rómskej i nerómskej politickej a spoločenskej sféry. Dvaja z nich sa stanú aj členmi Medzirezortnej komisie pre záležitosti rómskych komunít, ktorá bola zriadená na základe nového Štatútu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. Obe kolégiá majú napomáhať splnomocnenkyni vlády SR pri presadzovaní jej návrhov na komplexné riešenie zlej sociálnej situácie niektorých rómskych komunít na Slovensku.

Alena Buchláková, koordinátorka pre styk s verejnosťou a médiami SSVR