17.11.2001

Tlačová správa - Seminár o prejavoch diskriminácie Rómov i modeloch ich riešenia

Seminár o ľudských právach so zreteľom na rómsku národnostnú menšinu z pohľadu mimovládnych neziskových organizácií (MNO) pripravil na utorok (20. novembra) v hoteli Sorea v Bratislave Sekretariát splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. Poslaním seminára, na ktorom sa zúčastní 15 organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľudským právam, je načrtnúť návrh spolupráce MNO, sekretariátu ako aj ďalších inštitúcií s cieľom konkretizovať kroky smerujúce k zlepšeniu situácie v oblasti ľudských práv na Slovensku. Seminár je v poradí už druhým stretnutím s MNO v rámci projektu rozvoja Sekretariátu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity, ktoré financuje Svetová banka. Ďalšie stretnutie, ktoré sa pripravuje v rámci projektu bude vo februári 2002 s komunitnými MNO.

V rámci programu seminára je okrem blokov vystúpení o prejavoch diskriminácie Rómov v každodennom živote, vo verejných inštitúciách, aj prezentácia pozitívnych modelov riešenia diskriminácie a vypracovanie odporúčaní koncepčného riešenia problémov.

Okrem splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity Kláry Orgovánovej sa na seminári ako hosť zúčastní aj Laura Laubeková z českej ľudskoprávovej organizácie GLOBEA s konkrétnymi príkladmi riešenia, ako aj kontaktmi na partnerské organizácie v Českej republike.