29.10.2001

Tlačová správa - Seminár o výstavbe obecných nájomných bytov odlišného štandardu

Sekretariát splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity a Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja organizujú dňa 30. októbra 2001 pracovné stretnutie na tému Výstavba obecných nájomných bytov odlišného štandardu. Workshop pre starostov, primátorov a prednostov okresných úradov z bratislavského, žilinského, trenčianskeho a trnavského kraja sa začína o 9.30 hod v Účelovom zariadení ÚV SR Hotel Bôrik, Bôrik 15, Bratislava. Zúčastní sa na nich 47 starostov, primátorov a prednostov okresných úradov.

Cieľom pracovného stretnutia je zosúladenie postupu v rámci jednotlivých krajov pri výstavbe spomínaných nájomných bytov. Pracovné stretnutia s predstaviteľmi štátnej správy a samosprávy košického, prešovského a banskobystrického kraja sa uskutočnili v dňoch 17.-19. septembra 2001.

Výstavba obecných nájomných bytov odlišného štandardu je súčasťou programu podpory riešenia bytových problémov občanov v hmotnej núdzi. Diskusia predstaviteľov štátnej správy a samosprávy s pracovníkmi Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a Sekretariátu splnomocnenkyne vlády SR má prispieť k efektívnejšiemu využitiu finančných prostriedkov, ktoré by mohli byť čerpané zo štátneho rozpočtu.

Splnomocnenkyňa vlády SR Klára Orgovánová bude s účastníkmi stretnutia zároveň diskutovať o možnostiach vypracovania rozvojového programu rómských osídlení, ktorý okrem otázky bývania predpokladá komplexné riešenie neuspokojivého sociálneho postavenia Rómov na úrovni konkrétnej obce. V Slovenskej republike existuje približne 620 rómskych osídlení, ktorých obyvatelia žijú v podmienkach nevyhovujúcich základným životným štandardom.