20.09.2001

Tlačová správa - Pracovné stretnutia k výstavbe obecných nájomných bytov odlišného charakteru

Bývanie je jedným z najpálčivejších problémov Rómov na Slovensku. Uspokojovanie potrieb bývania tých Rómov, ktorí patria medzi sociálne odkázanú časť obyvateľstva Slovenska a žijú v osídleniach vidieckeho typu (osadách) predstavuje otvorený problém. A to aj vzhľadom na to, že úroveň ich obydlí je dlhodobo hlboko pod štandardom úrovne bývania majoritnej časti obyvateľstva. V snahe riešiť tento problém vláda SR v apríli 2001 rozšírila poskytovanie dotácii na výstavbu bytov aj o obecné nájomné byty odlišného štandardu a technickej vybavenosti v rómskych osadách. Súčasne vymedzila rómsku osadu ako sústredenie jednoduchých príbytkov postavených prevažne z dreva, hliny, plechu, nevyhovujúce platným technickým a hygienickým normám. Na riešenie neuspokojivej situácie čaká na Slovensku viac ako 500 rómskych osídlení s celkovým počtom vyše 127 tisíc obyvateľov (pozn. podľa štatistických hlásení z roku 2000). Treba však podotknúť, že z viac ako 600 žiadostí o dotáciu, ktoré na Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja doposiaľ prišli je menej ako 10 žiadostí o dotáciu na výstavbu bytov pre Rómov. Na tento rok má program rozvoja bývania, ktorý schválila vláda celkovo vyčlenených 1,87 mld korún.

Sekretariát splnomocnenkyne vlády SR na riešenie problémov rómskej národnostnej menšiny a Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja preto zorganizovali v dňoch 17.-19.septembra pracovné stretnutia na tému Výstavba obecných nájomných bytov odlišného štandardu. Workshopy sa konali v Banskej Bystrici, Vranove nad Topľou a Košiciach. Zúčastnilo sa na nich 26 starostov, primátorov a prednostnov okresných úradov banskobystrického kraja, 80 zástupcov štátnej správy a samosprávy z košického a 82 z prešovského kraja.

Ich cieľom bolo zosúladenie postupu v rámci jednotlivých krajov pri výstavbe spomínaných nájomných bytov. Diskusia predstaviteľov štátnej správy a samosprávy s pracovníkmi Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a Sekretariátu splnomocnenkyne vlády SR by mala prispieť k efektívnejšiemu využitiu finančných prostriedkov, ktoré by mohli byť čerpané zo štátneho rozpočtu.

Stretnutia však naznačili mnohé problémy, ktoré zrejme výstavbu obecných bytov odlišného štandardu neobídu. Mnoho starostov považuje uchádzanie sa o dotácie i samotnú realizáciu programu za príliš komplikovanú. Starostovia tiež zdôraznili, že rómske osady je potrebné diferencovať, keďže niektoré z nich majú už dnes také vybavenie a infraštruktúru, že výstavba bytov odlišného štandardu by pre nich bola krokom vzad. Obyvatelia takýchto osídlení majú možnosť uchádzať sa o dotáciu z programu výstavby bytov bežného štandardu, avšak len do výšky 50% nákladov. Pri výstavbe bytov odlišného štandardu, v ktorých bude napr. len betónová podlaha a studená voda, avšak pre niektorých obyvateľov osád bude už takáto stavba výrazným krokom vpred, môžu obce získať dotáciu až do výšky 80% nákladov. Predpokladá sa však spoluúčasť Rómov, najmä kvôli tomu, aby mali k bytom lepší vzťah a nedevastovali ich.

Splnomocnenkyňa vlády SR Klára Orgovánová účastníkom stretnutí pripomenula dve dimenzie tohto rozvojového programu. Okrem výstavby nájomných bytov Sekretariát splnomocnenkyne vlády SR skúma možnosti vypracovania rozvojového programu rómských osídlení. Keďže ide o komplexný problém, vyžaduje si aj komplexné riešenie-od výchovy a vzdelávania, nezamestnanosti, zdravotného stavu až po vytváranie proedpokladov pokojného spolunažívania na báze občianskej spolupatričnosti.