14.09.2001

Tlačová správa - Seminár o výstavbe obecných nájomných bytov odlišného charakteru

Sekretariát splnomocnenkyne vlády SR na riešenie problémov rómskej menšiny a Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja organizujú v dňoch 17.-19.septembra pracovné stretnutia na tému Výstavba obecných nájomných bytov odlišného štandardu. Workshopy sa konajú v Banskej Bystrici, Vranove nad Topľou a Košiciach. Zúčastní sa na nich 39 starostov, primátorov a prednostnov okresných úradov banskobystrického kraja, 79 zástupcov štátnej správy a samosprávy z košického a 156 z prešovského kraja.


Ich cieľom je zosúladenie postupu v rámci jednotlivých krajov pri výstavbe spomínaných nájomných bytov. Ich výstavba je súčasťou programu podpory riešenia bytových problémov občanov v hmotnej núdzi. Diskusia predstaviteľov štátnej správy a samosprávy s pracovníkmi Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a Sekretariátu splnomocnenkyne vlády SR má prispieť k efektívnejšiemu využitiu finančných prostriedkov, ktoré by mohli byť čerpané zo štátneho rozpočtu.


Splnomocnenkyňa vlády SR Klára Orgovánová bude s účastníkmi stretnutia zároveň diskutovať o možnostiach vypracovania rozvojového programu rómských osídlení, ktorý okrem otázky bývania predpokladá komplexné riešenie neuspokojivého sociálneho postavenia Rómov na úrovni konkrétnej obce. V Slovenskej republike existuje približne 620 rómskych osídlení, ktorých obyvatelia žijú v podmienkach nevyhovujúcich základným životným štandardom.