09.04.2008

Dnes sa v Bratislave skončila medzinárodná konferencia venovaná vzdelávaniu rómskych detí

Tlačová správa
      Dnes napoludnie sa v Bratislave skončila európska konferencia ,,Výchova a vzdelávanie rómskych detí a mládeže: pohľad dopredu“, ktorú organizovala SR v rámci predsedníctva Slovenskej republiky vo Výbore ministrov Rady Európy.
      Na konferencii sa okrem podpredsedu vlády SR Dušana Čaploviča a splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity Aniny Botošovej zúčastnil aj Thomas Hammarberg, komisár Rady Európy pre ľudské práva, a vysokí štátni predstavitelia niekoľkých krajín Európy.
      V rámci jednotlivých panelových diskusií sa hovorilo globálne o zodpovednosti ministertiev školstva a možnostiach integorvaného vzdelávania rómskych detí, o zodpovednosti poskytovateľov a príjemcov vzdelania vrátane zodpovednosti rodičov a rodiny v širšom zmysle slova, o rešpektovaní etnickej identity a jazykovej rozmanistosti ako aj o možnostiach predchádzania predčasnému ukončeniu školskej dochádzky.
      Ako na záver konferencie zdôraznil hlavný spravodajca, nezávislý poradca z Veľkej Británie Arthur Ivatts, slovenská strana pripravila konferenciu na vysokej úrovni za čo jej patrí poďakovanie rovnako ako aj všetkým účastníkom konferencie, predstaviteľom inštitúcií zo 49 krajín, zmluvných štátov Európskeho kultúrneho dohovoru, zástupcovia medzinárodných medzivládnych organizácií (okrem Rady Európy napr. aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Európska únia atď.) a medzinárodných mimovládnych organizácií.
      Záštitu nad konferenciou mal podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič, splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Anina Botošová, v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí SR, Ministerstvom kultúry SR, Ministerstvom školstva SR a Radou Európy (divíziou pre európsku dimenziu vzdelávania).