22.05.2008

Prvé zasadnutie poradného zboru pre vzdelávanie splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity

Tlačová správa
 
Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Anina Botošová zvolala 21. mája 2008 prvé zasadnutie poradného zboru pre vzdelávanie. Poradný zbor bol zriadený na základe Štatútu Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity a je poradným a iniciatívnym orgánom pre riešenie úloh týkajúcich sa zvyšovania vzdelanostnej úrovne a prípravy na povolanie rómskej národnostnej menšiny.
Členovia poradného zboru sa na zasadnutí zaoberali rozpracovaním Strednodobej koncepcie rozvoja rómskej národnostnej menšiny v SR, prípravou jej konkrétnych programov   a situáciou osemročného gymnázia v Lučenci. Účastníci zasadnutia podporili myšlienku existencie predmetného typu internátnej školy  za určenia presných podmienok jej pôsobenia, zintenzívnenia spolupráce zriaďovateľa so školou, s pedagogicko-psychologickou poradňou a  s rodičmi. Prioritou by malo byť individuálne riešenie ďalšieho procesu výchovy a vzdelávania súčasných žiakov školy.
Členovia poradného zboru s poľutovaním prijali  informáciu o nezapracovaní zásadnej pripomienky resp. pozmeňovacieho návrhu k návrhu zákona o výchove a vzdelávaní, týkajúcej sa vytvorenia jednotného systému školského poradenstva v záujme zabezpečenia integrovanej, komplexnej, dostupnej a kvalifikovanej starostlivosti o dieťa, ktorá by zodpovedala jeho potrebám. Navrhované predložené znenie príslušných ustanovení (§ 130) návrhu zákona o výchove a vzdelávaní potvrdzuje súčasný stav dvojsystémového školského poradenstva, ktorý sa neosvedčil a spôsobuje problémy najmä v súvislosti s prijímaním rómskych detí do špeciálnych škôl. Na tento fakt Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity upozornil aj vo svojej Správe o činnosti Úradu splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity za rok 2007 predloženej vláde na rokovanie dňa 21.5.2008.
 
 
Bratislava 22.5.2008