06.06.2008

Splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity a predseda Košického samosprávneho kraja podpísali memorandum o spolupráci pri riešení problémov súvisiacich s viacnásobne marginalizovanými rómskymi komunitami

Tlačová správa
 
Splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity  Anina Botošová a predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa včera (4.6.2008) v Košiciach podpísali memorandum o spolupráci pri riešení problémov súvisiacich s viacnásobne marginalizovanými rómskymi komunitami. Projekt počíta s celkovými nákladmi na jeden kraj vo výške 50 miliónov Sk, t.j. spolu 150 miliónov korún.
V rómskych komunitách v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji by mali vzniknúť Centrá komunitných služieb ako nástroj postupnej zmeny v sociálnej štruktúre a celkovom rozvoji ľudského kapitálu. Predpokladá sa, že do projektu sa postupne zapoja všetky obce a mestá v kraji s vyšším počtom rómskeho obyvateľstva. Projekt CESTA bude realizovať KSK a jednotlivé mestá a obce. KSK sa bude podieľať na spolufinancovaní v rozsahu 2 percent a zúčastnené mestá v rozsahu 3 percent. Tento princíp sa uplatní pre všetky projekty realizované v období rokov 2008 - 2013 v KSK ako súčasť projektu CESTA.
Východiskom projektu by malo byť vybudovanie približne 15 centier komunitných služieb, ktoré by mali zabezpečiť strategické plánovanie komunitnej práce. V každom centre by mali pracovať traja odborníci, ktorí sa budú venovať rómskej problematike.  Podľa sčítania z roku 2005 je v KSK 130 169 Rómov, čo predstavuje 17 percent z celkového počtu obyvateľov.